Какво лекува мащерката?

4
Активната съставка тимол е мощен антиоксидант
Активната съставка тимол е мощен антиоксидант

В науката мащерката е известна като Thymus vulgaris.

Представлява обикновена градинска билка, която е лесна за отглеждане и е широко използвана в кулинарията поради уникалния си аромат, пише Framar.bg. Освен в кухнята, мащерката е важна част от медицинските традиции в продължение на хиляди години и съдържа редица активни съставки, които я правят мощно билково лекарство.

Активната съставка тимол е мощен антиоксидант, а чаят от мащерка притежава и няколко други уникални съединения, които му придават впечатляващ набор от лечебни ефекти. Чаша чай от мащерка съдържа калций, хром, желязо, магнезий, манган, калий и селен. Също така, флавоноиди, витамин В-комплекс, С и D, танини и каротин.

Защо е полезна и какво лекува мащерката?

Чаят от мащерка доставя доста предимства за хората, страдащи от хронични заболявания, респираторни инфекции, затлъстяване, мускулни натоварвания, менструални спазми, безсъние, болест на Алцхаймер, деменция, разстроен стомах и запек. Това се дължи на високите нива на витамин С, витамин А, мед, желязо, манган, калий, фосфор, карвакол, пиридоксин и многобройни мощни антиоксидантни съединения.

Някои от основните приложения на чая от мащерка включват облекчаване на менструалните спазми, подобряване на храносмилането, насърчаване на мозъчната дейност, подпомагане на съня, предотвратяване на инфекции, подсилване на имунната система, защита от хронични заболявания и лечение на респираторни заболявания.

Антиоксидантни свойства

Активните съставки в чая от мащерка са свързани с предотвратяването или смекчаването на много заболявания, включително световъртеж, множествена склероза, тинитус, хепатит и херпес зостер, както и намаляване на общия оксидативен стрес в тялото. Това се дължи на антиоксидантите, съдържащи се в нея като тимол, лутеолин и други. Тези антиоксиданти имат известна превантивна роля и срещу туморен растеж.

Кардиопротективни свойства

Чаша чай от мащерка на ден може да помогне за защита на сърцето и мозъка. Той е богат на омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за понижаването на холестерола и доставянето на здравословни хранителни вещества в мозъчните клетки. Също така може да помогне за понижаване на кръвното налягане, като подобри кръвообращението и увеличи количеството желязо в кръвта.

Заинтригувани от връзката между ниската честота на сърдечно-съдови заболявания в средиземноморските страни и основната роля, която мащерката играе в средиземноморската диета, група изследователи от Белградския университет в Сърбия провели проучване относно потенциалните кардиозащитни ефекти на дивата мащерка (Thymus serpyllum L.) при плъхове.

Резултатите, публикувани в списание "Plant Foods for Human Nutrition" през 2013 година, са били обещаващи: екстрактът от мащерка довел до значително понижаване на систолното и диастолното кръвно налягане и общата периферна резистентност при плъхове с високо кръвно налягане, но не и при плъхове с нормално кръвно налягане. Въпреки това, все още са необходими допълнителни проучвания на тези ефекти - особено при хората.

Комбинирайте мащерката с кардиозащитни храни като домати, ядки или сьомга или направете здравословна салата, като смесите екстра необработен зехтин и ябълков оцет (или органичен лимонов сок) с прясно нарязана мащерка.

Кашлица и заболявания на дихателната система

При наличие на дихателни проблеми няколко билкови чая могат да се окажат значително ефективни, поради антибактериалните и противовъзпалителни свойства. Това означава, че чай от мащерка може да помогне не само да успокои кашлицата и задръстванията, но и да атакува основния патоген, което ще ускори оздравяването.

Ако имате симптоми на настинка или грип, помислете за чаша горещ чай от мащерка, подсладен с мед. Това е чудесно средство за укрепване на дихателната система и справяне с настинката. При наличие на повишена температура ще насърчи изпотяването и по този начин помага на тялото да се охлади.

Чаят от мащерка е особено добър като отхрачващо средство, което помага да се изчисти белия дроб и дихателните пътища от натрупаните в тях секрети и слуз. Препоръчва се при лечение на бронхит, ларингит и магарешка кашлица.

За успокояване на зачервеното и възпалено гърло, най-подходяща е гаргара с охладен чай от мащерка.

Вдишването на парата на инфузия от мащерка е полезно за изчистване на носните проходи при появата на инфекции или обикновени алергии. В същото време тази пара с антисептично и антибактериално действие допринася и за почистването на въздуха в стаята.

Този чай може да се използва и при други респираторни проблеми като алергии, синузити и сенна хрема. Неговото антиспазматично действие може да спомогне за успокояване и отпускане на дихателните мускули и намаляване на тежестта на астматичните атаки.

Отслабване

Чаят от мащерка се възхвалява като чай за отслабване. Това се обуславя от факта, че може да потисне апетита, но все пак да стимулира енергията и да осигури ценни хранителни вещества, което предотвратява преяждане и "изкушения" между храненията. Съединенията, намиращи се в този чай могат да подобрят метаболизма, което подпомага изгарянето на мазнините и отслабването.

Хормонални проблеми и ПМС

Жените могат да използват чай от мащерка за облекчаване на менструалните спазми и симптоми на предменструален синдром (ПМС), което се дължи на наличието на наличието на активни съставки със спазмолитично действие. Също така помага за регулиране на менструалния цикъл чрез стимулиране на притока на кръв към матката. Този чай може също да помогне за елиминиране на болката и дискомфорта по време на менструацията и дори да подобри други странични ефекти, като промени в настроението.

Топла вана с мащерка може да помогне за лечение на гъбични инфекции.

Главоболие и изтощение

Този тонизиращ чай може да ви помогне, ако страдате от промени в настроението, безсъние или изтощение и чувство на меланхолия. Може да се използва и срещу главоболие или мигрена. Всъщност, трябва да опитате да изпиете чаша чай възможно най-скоро след изтощителния и напрегнат ден, за да не позволите главоболието да се прояви.

Може да се използва като аналгетик за облекчаване на мускулната болка. За тази цел може да се пие под формата на чай или да се добави към ваната.

Подсилва имунната система

Ежедневната консумация на чаша чай от мащерка може да бъде чудесен помощник за имунната система, повишавайки защитата на организма срещу инфекции, причинени от микроби, вируси, бактерии или гъбички. Високото съдържание на витамин С и антиоксидантите, го правят идеален стимулант за имунната система. Витамин С може да стимулира производството на бели кръвни клетки, докато мощни антиоксиданти като тимол и апигенин спомагат за облекчаване на оксидативния стрес чрез неутрализиране на свободните радикали, продуцирани от организма.

Естественият антибактериален и антисептичен характер на този чай също ще помогне за елиминиране на инфекциите и патогените. Той е от полза както за ускоряване на възстановяването от заболяване, така и за предпазване от бъдещи заболявания.

Този билков чай може да помогне за лечение на инфекции на пикочните пътища и бъбреците, облекчавайки симптомите на задържане на вода и инконтиненция.

Можете да използвате този чай като антисептична гаргара за лечение на инфекции на устата и гърлото и дори да се отървете от лошия дъх.

Подобрява паметта и мозъчната дейност

Ранно изследване на връзката между чай от мащерка и болестта на Алцхаймер показва, че този билков чай може да спомогне за подобряване на паметта и концентрацията и да забави отлагането на бета амилоид в мозъка. Тимолът може също да помогне за увеличаване на нивата на омега-3 мастни киселини в мозъка, което може допълнително да изостря познавателните способности и да предотврати проблемите, свързани с възрастта.

Ако страдате от разстроен стомах, гадене, запек, подуване на корема или спазми, чай от мащерка може да бъде идеалното средство за защита. Неговите естествени противовъзпалителни свойства и успокояващ характер, както и антибактериални ефекти, могат да помогнат да се отървете от стомашните неразположения и да насърчите правилното храносмилане.

Този билков чай помага за отпускане на стомашните мускули и успокояване на чревните спазми. Това може да помогне за облекчаване на колики, спазми на дебелото черво и синдром на раздразнените черва.

Една чаша е достатъчна да помогне за облекчаване на гаденето, особено когато се комбинира с джинджифил, като същевременно, помага за възстановяване на апетита.

Външно приложение на чай от мащерка

Антисептичното действие на чай от мащерка прави чудесно употребата му като средство за почистване на кожата. Може да се използва за почистване на рани, за успокояване сърбеж и дразнене, предизвикани от ухапвания от насекоми. Тъй като помага на кожата да заздравее по-бързо, тя може да бъде използвана при нарязвания и синини.

Накисването на краката в отвара от мащерка помага за унищожаване на гъбичките причиняващи инфекции на ноктите.

Този билков чай може да помогне за облекчаване на възпалението в ставите и болката, причинена от артрит и ревматизъм. За целта пригответе компрес и го приложете в областта. По същия начин може да се използва за облекчаване на ишиас и мускулни крампи и спазми.

Използвайте охладена инфузия от мащерка за лечение на конюнктивит. За целта, използвайте чист памучен тампон, потопете го в охладената отвара и внимателно почистете очите с него.

Чай от мащерка може да се използва за почистване на мазна кожа, което ще й предаде по-свеж вид. А антисептичното й действие може дори да намали появата на акне, кожни дефекти и дерматит. Съществуват и съвети, че редовната употреба на чай от мащерка върху лицето може да намали бръчките.

Чай от мащерка при бременност

Въпреки че не се препоръчва бременни жени да пият чай от мащерка през ранна бременност, поради стимулиране на менструацията и риск от евентуални спонтанни аборти, някои традиционни медицински подходи използват този чай в края на бременността, за да предизвикат раждане. Въпреки това, използването на билкови чайове по време на бременност трябва да се обсъди с Вашия лекар!

Как да си направим чай от мащерка?

Ако разполагате с мащерка от домашната градина, ще трябва да я изсушите, преди да приготвите чай от нея. Измийте я старателно, изсушете я, съберете в малък сноп и я закачете на сухо и проветриво място, с цветовете надолу. Нужни са около 2 седмици, за да изсъхне напълно.

В този момент ще бъде лесно да премахнете сухите листа от мащерка, които можете да раздробите на фин чаен прах или да ги оставите цели. За да запазите максимално качествата на изсушената мащерка, я съхранявайте в хартиен плик.

За да приготвите чай поставете съд с водата на котлона и изчакайте да заври. След това намалете топлината, за да къкри и добавете сухите листа от мащерка и покрийте съда. Оставете сместа да къкри за около 5 минути. Отстранете от топлината и оставете да се охлади за няколко минути. По желание може да добавите мед и парче лимон!

Странични ефекти на чай от мащерка

Въпреки многото ползи за здравето, има някои потенциални странични ефекти от чая от мащерка, които трябва да се имат предвид, преди да добавите тази вкусна напитка към вашия ежедневен режим:

Гадене - пиенето на прекалено много чай от мащерка може да доведе до гадене, замайване, главоболие, повръщане и стомашни болки. Този чай съдържа някои много мощни химикали и активни съставки, така че няма нужда да се консумира в големи количества. 1-2 чаши на ден е повече от достатъчно, за да се насладите на ефектите му.

Алергии - както при всеки друг вид билки, някои хора може да проявят алергични реакции към мащерката, особено ако човек е алергичен към други растения от семейство Lamiaceae, включително розмарин, мента и риган. Алергичната реакция може да се прояви със задух, кожен обрив и други сериозни симптоми. Ако забележите подобни симптоми, преустановете употребата на мащерка и потърсете медицинска помощ.

Бременност - Въпреки че изследванията са ограничени, повечето експерти казват, че чаят от мащерка трябва да се избягва по време на бременност, тъй като може да стимулира менструацията, което може да доведе до спонтанен аборт в началото на бременността. По същия начин жените, които кърмят, трябва да избягват този билков чай, освен ако не са под строгото разрешение на техния практикуващ лекар.

Проблеми със сърцето - Проучванията показват, че хората с хронични заболявания на сърцето могат да получат нежелани странични ефекти, ако пият прекомерно количество чай от мащерка.

Когато се консумира в нормални, умерени количества, неговите положителни ефекти върху здравето надхвърлят значително отрицателните.

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари