Какво е поискала Джаки Кенеди от Ванга

4
Едно от най-глобалните предсказания на Ванга обаче, направено през 1995 г., се потвърждава от доста хора от обкръжението й, според което трета световна война няма да има
Едно от най-глобалните предсказания на Ванга обаче, направено през 1995 г., се потвърждава от доста хора от обкръжението й, според което трета световна война няма да има Снимка: БГНЕС / Архив

Неизлъчвани досега кадри, предсказания и очевидци, мълчали през последните десетилетия, показа новият филм "Ванга - човек и феномен"

Първата прожекция, която беше на 19 юни в зала 1 на НДК, не успя да побере всички желаещи да видят новата лента, пише Mila.bg

Режисьор и сценарист на филма е Стоян Петров, който се запознава с пророчицата през 1992 г. и в течение на времето изгражда силна връзка с нея. Така днес, 23 години след смъртта на Ванга, документалното изследване разкрива неизвестни до момента обстоятелства за живота на пророчицата.

"При леля Ванга ме заведе моя позната на по чай - споделя пред "168 часа" Стоян Петров. - Тъй като аз живеех в Москва, втората ми среща с нея бе чрез един руснак, който ме взе да превеждам казаното от нея. Така се установи връзката ни на доверие.

Тя ме хареса

и винаги питаше кой превежда и те казваха: "Стоян". А тя отвръщаше: "Кой Стоян, бе?". А ние отговаряхме: "Нашият от Москва"."

Така постепенно той се превръща в основният преводач на руснаците, които посещавали пророчицата.

"Тогава си бях изградил отношения с руската телевизия "Останкино" и през 1995 г. техен екип дойде в България, за да снима филм за нея - спомня си режисьорът. - Чист късмет беше, че 2 месеца след заснемането ми дадоха материала да го прегледам и аз си извадих на старите касети част от кадрите, които ми се сториха интересни. Това трябваше да бъде първият филм за леля Ванга, но по определени причини не излезе."

Интересното е, че тогава

част от материала се оказва загубен, а друга - дефектен

Въпреки това запазените от Стоян Петров кадри не са повредени и той ги използва за своя филм.

Целият процес отнема около година, а идеята за реализирането му се появила отдавна.

Един от основните спонсори е руснакът милионер Кирсан Илюмжинов, който също познава баба Ванга и благодарение на нея разбира какво точно ще се случи с него.

"В последните години тя си викаше хора - разказва Стоян Петров. - Един ден ми се обади и каза да намеря млад бизнесмен от някоя от републиките. Не спомена име, а само, че е успешен. Започнах да го търся и единственият, който отговаряше на описанието, беше студент, шеф на фирма, на име Кирсан. Свързах се с него, предадох му думите на леля Ванга и той се съгласи да я посети."

Младият руснак отива при нея с въпроса къде да се установи да живее - в Америка или в друга страна, тъй като на няколко места е позициониран бизнесът му.

Ванга обаче му казва да се върне в страната си, където ще стане двоен президент. Той й отвърнал, че това не е възможно, защото е само на 30 години.

"След като излязохме от стаята й, той ми каза, че явно леля Ванга се е объркала - спомня си Петров. - И вероятно ще стане президент, но на някаква корпорация."

На 23 април 1993 г. Кирсан Илюмжинов става първият президент на Република Калмикия, а две години по-късно застава начело и на Световната шахматна организация.

Той подробно разказва историята си във "Ванга - човек и феномен". Подобен е и случаят с прессекретаря на Борис Елцин Сергей Медведев, който също посещава баба Ванга по нейно желание.

"В края на 1995 г. тя поиска да се види с Борис Елцин - спомня си режисьорът. - С цялата си младежка наивност аз отидох в Москва и поисках среща с него, за да му предам, че леля Ванга иска да го види. Обадих се на приближените му и казах, че звъня с молба от българската пророчица Ванга и искам да разговарям с някого от обкръжението на президента. След няколко часа ми върнаха обаждане и ми съобщиха, че ще се срещна с прессекретаря на Елцин Сергей Медведев. На следващия ден отидох в Кремъл и влязох през входа на Спаската кула с часовника заедно с една жена, с която работихме. Приеха ни с абсолютно уважение на бисквитки и чай. Никой не ни се е подигравал. Казахме, че леля Ванга кани президента и явно има какво да му каже. Питаха за доказателства, показахме им всичко. След 3 дни Медведев ни се обади и каза, че самият Борис Елцин няма как да дойде, но той ще я посети. Ние позвънихме на Ванга и тя се съгласи да приеме него."

Сергей Медведев опитал да запише разговора си

с легендарната пророчица, но от него се чувал само поздравът при влизането му в стаята й. Всичко друго изчезнало.

"Той беше държавен служител и не даде публичност за срещата си с леля Ванга 15 години - категоричен е Петров. - През 2010 г. реши да я разкаже във филм, а сега я повтори и пред мен. Имаше хора, които помолиха да не разказвам техните истории."

Безспорно има немалко източници, които мълчат и на този етап отказват да говорят за нещата, които знаят от баба Ванга. Едно от най-глобалните й предсказания обаче, направено през 1995 г., се потвърждава от доста хора от обкръжението й, според което трета световна война няма да има.

Не толкова известна обаче е една любопитна история от живота на пророчицата, показана във филма.

От нея става ясно, че Джаки Кенеди е искала да се срещне с нея след убийството на съпруга си. Бившата първа дама на САЩ помолила да се види на четири очи с пророчицата, за да разбере

кой стои зад убийството на Кенеди

Летяла чак до Югославия, но в последния момент не позволяват на баба Ванга да напусне страната. Най-вероятно зад тази забрана стои ДС, но според някои източници версията е, че пророчицата не е получава сръбска виза.

"Въпреки че по това време комунистическият режим забраняваше ходенето на църква и вярата в Господ, тя успя да си проправи път и официално да ясновидства - допълва режисьорът. - Тоест политиците тогава са намерили достатъчно смелост и прозорливост, за да й позволяват да работи, да й осигурят заплата, шофьор и охрана.

Те са дали на хората достъпа до нея и това трябва да се признае. Знаели са на какво е способна."

Невероятната дарба на пророчицата кара Стоян Петров да се порови в детството й, за да намери повече информация за корените й. Успява да се срещне с неин племенник, който за първи път разкрива, че Ванга не е родена в Струмица, а в Ново село.

"Отидохме в Македония, където той ни показа къщата, в която тя се е появила на бял свят - обяснява Петров. - Ние не искаме да противоречим на останалите източници, просто даваме нова информация."

Племенникът на Ванга показва, че от къщата й са останали само камъни, които той не изхвърля, защото хората ходят и си вземат от тях за късмет. След това води екипа в близката църква, където по спомените, разказани от дядо му, е кръстена пророчицата.

"Доколкото разбрах, когато майка й умира, тя е само на 2 годинки, а баща й се жени втори път, но мащехата й не я харесва - разказва Стоян Петров. - И дядото на този човек я е отгледал."

След това тя се мести в Петрич, където започват да се извиват опашки от хора, които търсят помощта й.

"Тя има световно признание, защото всичко се е предавало от уста на уста - смята Петров. - Това е доказателство за нейната дарба. А целта на филма е жест към нейната памет. Леля Ванга се отнасяше по майчински към хората и се надяваше и се радваше, ако нещата, които казва, се случваха наистина."

Едно от глобалните предсказания, които започнаха да се сбъдват тази година, е изречено пред няколко души, а във филма го разказва известната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева.

Пред нея пророчицата казва, че от

Париж ще остане само камък върху камък

"Не знам как трябва да го тълкуваме това - замисля се режисьорът. - Имахме късмета да запишем разговора с Нешка миналата година септември, а видяхте преди няколко месеца какво се случи в "Нотър Дам". Това е част от сбъдването на предсказанието. Тя каза, че кръв ще се лее в Русия, ние мислехме, че ще е Чечня, то се оказа Украйна. Пред мен също е казвала, че ще има война в Сирия и наистина тя започна преди няколко години."

Освен глобалните пророчества Ванга с точност казвала на хората какво ще се случи в определени моменти от техния живот.

"Помня всичките си срещи с нея и това, което ми е казвала, е доста лично - категоричен е Стоян Петров. - Не смятам да го споделям. Само ще кажа, че предсказанията й за мен до момента са се сбъднали с изключение на две, които си чакат времето. Аз живея с нашите разговори. Срещата с нея е нещо като трансформация за всеки човек. Тя учи на много неща. Това, че си се срещнал с нея, не означава, че всичко тръгва по мед и масло, напротив. Разбираш, че трябва да си много по-смирен, много по-прощаващ. Аз бях абсолютно невярващ човек. Но след като се срещнах с нея, се промених напълно. Пред мен е казвала, че всеки един от нас - и най-успешния - го чака препятствие, изпитание и единственият начин да го преодолеем, е да бъдем смирени."

Според него легендарната пророчица най-много се е тормозила и обиждала от факта, че е казвала на хората какво е нужно да направят, но те не са я слушали.

"Винаги когато се обърнеше леко на една страна, казваше: "Той няма да ме послуша" - спомня си Петров. - Така стана с един човек, който вече не е между живите. Тя му каза точно едно към едно какво ще стане с него и затова го посъветва да избяга оттам, където се е забъркал, да не прави еди-какво си, защото ще последва нещо лошо. След това обаче удари по масата, обърна се и ми каза:

"Няма да ме послуша"

Така и стана. След 5 години този човек тръгна надолу и накрая ето - не е между живите."

Така най-големият урок, който научава Стоян от баба Ванга, е, че съдбите на всички хора са еднакво важни и трябва да имаме уважение един към друг.

"Ясновидци в България е имало и ще има след леля Ванга - категочен е Петров. - Всеки от тях си има своя специфичен дар и сравнение между тях не трябва да се прави, защото те са призвани да помагат на хората. За реализацията на филма искам да благодаря на Кирсан Илюмджинов, Андрияна Петкова и Любомир Алексиев."

Всички неизвестни предсказания, които е направила пророчицата и как е помагала на хората, когато лекарите не са давали надежда, може да видите в следващите прожекции на филма "Ванга - човек и феномен" в София и в страната, а екипът има вече покани за прожекции в САЩ, Канада, Франция, Израел и Китай.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари