Какво е необходимо, за да не се окажете в снежен капан?

2
Пожарната в Русе припомня основни правила за безопасно поведение при зимни условия
Пожарната в Русе припомня основни правила за безопасно поведение при зимни условия Снимка: Dunavmost

Пожарната в Русе припомня основни правила за безопасно поведение при зимни условия

Зимата е сезон, който се характеризира с ниски температури, снежни виелици, бури, заледявания и обледенявания 

Съществува опасност от измръзване на хора и животни. Снежните виелици и заледявания са чести явление за нашата страна през зимните месеци. Снежните бури и заледявания довеждат до разрушаване на въздушни комуникации, блокиране на пътища и е възможно да поставят в рискова ситуация живота и здравето на много хора.

ВЪВ ВРЪЗКА СЪС ЗИМНИЯ СЕЗОН РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ „ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО” - РУСЕ ПРИПОМНЯ НАКОИ ОСНОВНИ СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНО ПОВЕДЕНИЕ:

ЗА ДА НЕ СЕ ОКАЖЕТЕ В СНЕЖЕН КАПАН ПРЕЗ ЗИМАТА Е НЕОБХОДИМО:

Да следите информацията, подавана чрез средствата за масово осведомяване за прогнозата за времето и пътната обстановка в региона и извън него.

Преди да предприемете пътуване, задължително да се осведомите за пътната обстановка - не тръгвайте на път при влошени метеорологични условия, освен ако не е крайно наложително и не сте се убедили, че пътят е почистен и проходим при зимни условия.

Погрижете се автомобилът ви да бъде изправен и оборудван за движение при зимни условия – с подходящи гуми, вериги против сняг, с изправна отоплителна система и светлинна сигнализация.

Пътувайте винаги със значителен запас от гориво в резервоара! Изчерпването на горивото през зимата в блокираните пътища може да доведе до фатални последици.

Спазвайте указанията, дадени от компетентните органи и институции.

Ограничете излизането навън, ако не е наложително, а при излизане се обличайте с топли дрехи, шал, ръкавици, носете обувки с грайфери, стъпвайте бавно и внимателно!

АКО ВСЕ ПАК ПОПАДНЕТЕ В БЕДСТВЕНА СИТУАЦИЯ ПРЕЗ ЗИМАТА, Е ДОБРЕ ЗА ЗНАЕТЕ И СПАЗВАТЕ НЯКОИ ОСНОВНИ ПРАВИЛА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ

ПРИ ПРЕОХЛАЖДАНЕ (ХИПОТЕРМИЯ)

Необходимо е да сте облечени с подходящи дрехи, в това число шапки, ушанки, ръкавици, обувки с дебели подметки, които да бъдат сухи, за да не се допусне преохлаждане. Ако това се окаже недостатъчно и студът ви сковава, започва неконтролируемо треперене, което постепенно преминава в тресене на цялото тяло – преохлаждането вече е много сериозно. Ако въздействието на ниските температури и вятъра продължат, след половин до един час треперенето и тресенето стихва, пострадалият става безразличен към случващото, унася се в съноподобни видения – това е знак, че той вече е в преддверието на „бялата смърт”.

Затова, още в началната фаза на преохлаждането е необходимо:

  • да потърсите подслон или заслон от вятъра;
  • да потърсите помощ чрез единния номер за спешни повиквания 112;
  • да не употребявате алкохол, а само топли течности – чай, кафе, горещ шоколад или други безалкохолни напитки;
  • ако чакате помощ на място, да не правите излишни движения, освен бърчене на лицето или свиване на пръстите;
  • ако си оказвате самопомощ или помагате на друг човек не бива да разтривате със сняг, а да затопляте чрез всички възможни топлинни източници, в това число и поставяне под мишниците, в зоната на слабините и под гръкляна на бутилки с поносимо гореща вода, увити с плат.

ПРИ ИЗМРЪЗВАНЕ

При измръзване се засягат най-често крайниците - пръсти, стъпала (особено ако са мокри), уши, нос, лице. При измръзване те постепенно стават безчувствени и побеляват. Ако този процес продължи над денонощие, се появява синкава демаркационна (разграничителна) линия между измръзналата, и все още жизнеспособна тъкан.

При оказване на самопомощ и взаимопомощ е необходимо:

  • да потърсите подслон или заслон от вятъра;
  • да потърсите помощ чрез единния номер за спешни повиквания 112;
  • ако можете да осигурите топлинен източник, да свалите мокрите обувки, чорапи, ръкавици и бавно да затоплите измръзналите части на тялото – плавно, с температура близка до телесната не повече от 42-43 градуса по Целзий;
  • да не разтривате със сняг и да не давате на пострадалия алкохол;
  • да не затопляте измръзналия крайник, ако има риск да замръзне отново;
  • крайниците на малко дете могат да бъдат затоплени, загънати и допрени до човешкото тяло с нормална човешка температура.

ПРИ ОТРАВЯНЕ С АВТОМОБИЛНИ ГАЗОВЕ

Ако сте блокирани на път по време на снежна виелица, освен премръзването, рисков фактор за вас е отделяне от ауспуха на автомобила на токсични газове при отработване на горивото - въглероден оксид. Вдишан дори и в незначителни концентрации, продължително време - над половин час, въглеродният оксид е смъртоносен.

СПЕЦИАЛИСТИТЕ СЪВЕТВАТ:

Периодично осигурявайте възможност на газове, отделени при изгаряне на горивото, да се разсейват в околния въздух - разривайте периодично снега около ауспуха и не позволявайте на газовете да се навлизат в купето.

Не затваряйте плътно всички прозорци на колата, оставете поне един леко смъкнат, за да осигурите приток на чист въздух в купето.

Ако се появи нервна възбуда, последвана от виене на свят, сънливост, интензивно порозовяване на кожата – това са много тревожни признаци, които предполагат интоксикация на организма и правят наложително дишане на чист въздух, и търсене на медицинска помощ в спешен порядък.

ВАЖНО Е ДА ПОМНИТЕ:

  • Не тръгвайте на път без добре зареден резервоар на горивото и заредена батерия на мобилния телефон.
  • При попадане в бедствена ситуация незабавно сигнализирайте на единния номер за спешни повиквания - тел. 112, като обозначите най-точно и ясно мястото, на което се намирате с оглед по- лесното и бързо достигане до Вас от спасителните служби.
  • Актуална информация за състоянието и проходимостта на пътищата от републиканската пътна мрежа може да получите на национален телефон 070013020 или на интернет адрес: www.api.bg– Агенция „Пътна инфраструктура”.
  • Информация за състоянието и проходимостта на пътищата от общинската пътна мрежа може да получите от съответната община.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари