Какво да правим, когато кожата ни се бели?

1
Няма нищо забавно в беленето на кожа след изгаряне
Няма нищо забавно в беленето на кожа след изгаряне

Въпреки че знаем, че трябва да нанасяме слънцезащитен крем, за да се предпазим от вредните UV лъчи, това често бива забравено.

За съжаление, резултатът е слънчево изгаряне, което често води до белене на кожата.

Няма нищо забавно в беленето на кожа след изгаряне, пише Тялото. Тялото ви боли, изглеждате сякаш имате люспи по себе си и не може да направите нищо друго, освен да изчакате. Трима експерти разкриват защо кожата ни се бели, как да я третиранме, дали е добре да премахнем мъртвата кожа и кога трябва да отидем на дерматолог.

Защо кожата се бели след изгаряне?

Слънчевото изгаряне се случва, когато кожата ви е изложена на твърде много слънчева светлина и е наранена от UV лъчите. Често след слънчевото изгаряне може да забележите известно лющене на епидермиса, за да може новата кожа да излезе на повърхността.

Според дерматолога д-р Денди Енгелман, пилингът на кожата ще започне приблизително три дни след първоначалното изгаряне. Естетикът Кандис Миеле допълва, че кожата започва да се ексфолира, за да се отърве от всички изгорени и увредени клетки. След като този процес започне, той обикновено би трябвало да приключи в рамките на една седмица.

Как да третирате пилинга?

"Лющещата се кожа е увредена и се опитва да се възстанови, така че е важно да се тренира внимателно", казва дерматологът Елиз Лав пред InStyle.

Миеле препоръчва първо да си вземете хладен душ, тъй като горещата вода може допълнително да увреди кожната бариера. Освен това тя подчертава важността да поддържата кожата си хидратирана отвътре навън, така че освен да увеличите приема на вода, не забравяйте да използвате хидратиращи продукти за грижа за кожата, за да третирате засегнатата област.

При почистване, д-р Лав казва да се пазите от грубите сапуни, за да предотвратите дразнене на зоната. Вместо това използвайте нежно почистващо средство за тяло, като лосион или душ гел, и нежно почистващо средство за лице. След това, за да тонизирате кожата, д-р Енгелман казва да се търси формула без алкохол. Може да заложите на продукт, който има алое, за да успокоите изгорялата, лющеща се кожа. Съставката помага за овлажняване и омекотяване.

След като кожата е напълно почистена, е време да използвате по-плътни хидрататори. Д-р Лав казва да потърсите успокояващи кремове или хидратиращ овлажнител. Според нея, трябва да ги прилагате няколко пъти през деня, за да се предотврати сухота.

Последно, но със сигурност не по важност, е слънцезащитата. Когато вече сте изгоряли, останете няколко дни у дома, за да позволите на кожата да се възстанови и да предотвратите повторни проблеми. Ако все пак ви се наложи да излизате, използвайте колко се може по-висок фактор на слънцезащитен крем както върху лицето, така и върху тялото.

Може ли сами да белим кожата си?

Ако има мъртва кожа, която се отлепва от тялото ви, може да ви се прииска да я премахнете. Въпреки огромното ви желание, трябва да устоите на изкушението.

"Оставете кожата сама да се лющи и да се отдели. В противен случай рискувате да я обелите твърде рано и да увредите здравата кожа отдолу", предупреждава д-р Енгелман. Ако наистина ви притеснява, може внимателно да нанесете лек лосион с алое или друг успокояващ овлажнител и да оставите по-отпуснатите парчета кожа сами да се отделят.

Пилингът на кожата не само може да раздразни и допълнително да увреди кожата ви, но има и естетически странични ефекти. Миеле предупреждава, че това може да причини хиперпигментация. Тя съветва да се придържате към третиране на зоната с хидратиращи продукти всеки ден.

Кога да посетим дерматолог?

Докато пилингът е често срещан страничен ефект от слънчевото изгаряне, други признаци могат да бъдат по-сериозни. Подуване, образуване на мехури, струпеи, треска и втрисане, припадък и дезориентация са сигнали, че слънчевото ви изгаряне може да е по-сериозно. Ако симптомите не се подобрят в рамките на няколко дни, трябва незабавно да посетите лекар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари