Какво да правим, ако попаднем на мъртво вълнение?

2
Спазвайте тези основни правила, за да ни приключи успешно почивката!
Спазвайте тези основни правила, за да ни приключи успешно почивката!

Спазвайте тези основни правила, за да ни приключи успешно почивката!

Много важно правило за успешната ви почивка на море е да не влизате в морето на места, където няма спасители, или когато има забрана за къпане. 

Основни флагове 

ЧЕРВЕН ФЛАГ - Забранено е да се влиза във водата. Дори ако морето в това място ви изглежда тихо и спокойно, не бива да мислите, че флагът е бил поставен тук по погрешка или по нелепа възможност. Поставя се при силно вълнение или при мъртво вълнение, когато рискът от удавяне е голям. 

ЖЪЛТ ФЛАГ / ОРАНЖЕВО ЗНАМЕ - Тези знамена свидетелстват, че плажът е частично затворен и плуването не се препоръчва.Възможно е да влезете във водата, но поради големите вълни спасителите имат право да не пускат туристите във водата. Не влизайте във водата с надуваеми възглавнички, дюшеци или топки.

ЗЕЛЕНО ЗНАМЕ - Плуването е позволено

Мъртвите течения се образуват до брега. Тоест, даже водата да ви е до кръста, а още по-лошо, ако е до гърди, течението може да ви подхване и да ви завлече навътре в морето.

Какво да правим, ако попаднем на мъртво вълнение?

Без значение дали сте силен или слаб плувец, много е важно да не се борите с течението, което не е добра идея. По-безопасно е да се отпуснете на повърхността на водата, тъй като в противен случай тялото застава перпендикулярно надолу и течението го носи по-бързо. Когато легнете на повърхността на водата, по-голямата сила на течението "минава" под вас.

Излиза се встрани от течението, целта е невинаги да излезем на мястото, където сме влезли, важното е хората да излязат от това течение, за да могат да го преодолеят.Не изпадайте в паника, защото в такива случаи човек действа прибързано и не мисли логично. Няма нужда да плувате с всичка сила против течението, губейки своите резерви от енергия. Трябва да се плува не към брега, а настрани, паралелно на плажа. Ако течението е тясно (до 5 метра), вие много бързо ще излезете от него. 

В много от случаите удавниците са консумирали алкохол преди да влязат в морето. Когато човек влезе в морето след употреба на алкохол,мъртвото вълнение раздвижва тялото във всички посоки и налягането в стомаха става по-голямо, след което в повечето случай следва повръщане, което удавя човека.

Водноспасителната служба (ВСС) към Българския Червен кръст ви препоръчва някой елементарни правила: 

- Научете се да плувате – това е най-добрата профилактика срещу удавяне;

- Къпането и плуването да става само в охранявани водоеми и да се спазват указанията на спасителите и флаговата сигнализация;

- Не трябва да се влиза във водата поне час и половина-два след хранене или след употреба на алкохол или опиати;

- Хората, които не са уверени в плувните си възможностти, не трябва да се предоверяват на надуваеми предмети;

- Децата не трябва да се оставят без контрол;

- Дъвченето на дъвка при плуване и къпане е изключително опасен навик;

Ако се съобразяваме с тези правила, значително ще намалим риска и ще избегнем нежеланите инциденти по време на къпане, плуване или игра във водата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари