Какви са нагласите на русенци за отварянето на границата с Румъния?

7
На междудържавно ниво няма информация да има преговори по темата
На междудържавно ниво няма информация да има преговори по темата Видео: NOVA

Ще се окаже ли мираж идеята?

Обмислят отваряне на границата между България и Румъния. Дискусията от социалните мрежи се пренесе в Европейския парламент, където български и румънски евродепутати зададоха въпроса за премахване на ограниченията между двете държави.

На медиатора Георги Георгиев му се налага да работи по дела на клиенти както у нас, така и в съседни държави. Той твърдо одобрява идеята за „Малкия Шенген”. „Най-притеснителното на „Дунав мост” е, че се образуват невъобразими опашки за частните леки автомобили. Страшно бавно става обработването и губим по два часа в опашките”, казва той, предава NOVA. „Ние имаме отношения и с гръцки, и с румънски кантори и винаги имаме проблем, когато трябва да отидем и да съдействаме на територията на Румъния и това ни отнема минимум 45 мин до 1 час”, допълва Георгиев. И не само по работа, Георги и семейството му пътуват често до родината на съпругата му. Налага се да тръгнат към Украйна.

Не са малко русенците като Дидо Илиев и семейството му, които предпочитат да пазаруват в Букурещ. Важна транспортна точка е и летището в румънската столица. „По този начин ще се стопят опашките на тежкотоварните автомобили, така и на леките коли, особено през летния период когато стотици хиляди румънци се втурват да почиват в Гърция, но минават през България и натоварват трафика”, твърди Илиев.

И за бизнеса, и за редовите граждани отпадането на граничната проверка ще донесе и още един плюс - ще се стопят огромните колони от тирове около граничния пункт „Дунав мост”, които понякога чакат по едно денонощие и затрудняват останалия трафик. Според сайта на румънската гранична полиция Гюргево-Русе е вторият най-натоварен пункт след Надлак, на границата с Унгария. След неуспешния опит за приемане на България в Шенгенското пространство, общинските съвети на Добрич и Силистра излязоха с декларации, изразяващи несъгласие с наложеното вето. Местните парламенти на Русе и Гюргево пък за първи път в историята проведоха общо заседание.

Със сигурност в човешки план е по-добре този режим да отсъства. Русенският общински съвет е направил множество стъпки в тази посока. Разбира се, те имат по-скоро пожелателен характер. Но самото заседание, което проведохме между двата общински съвета на Русе и Гюргево, на което целта беше именно това - да се настоява за изграждането и на още един мост при Русе, така че не е проблем да предприемем общи действия, с което да покажем на европейските и българските институции, че хората искат да бъдат предприети решителни действия да се спазва тази европейска норма”, казва председателят на Общински съвет-Русе Иво Пазарджиев.

На междудържавно ниво обаче няма информация да има преговори за отваряне на границите между България и Румъния или официално запитване от властите за създаване на свободна гранична зона за движение между двете държави.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    9
    само да кажа
    Не стана ясно въпреки граничният и митнически контрол камионът / TIR / взривил се или се самовзривил или взривен на моста в Русия на Керченският Мост минал ли е в България,не е ли? Стоял ли е две седмици в безмитна зона Русе товара,не е ли? Та в такива условия как ще махате граничен и митнически контрол,проверка на документи? Все пак сме крайъглен камък на ЕС. По смисъла на проверовъчен и пропускателен режим,КПП "Дунав Мост" се явява ИнФилтър на влизащи и излизащи?!!! Което не е зле.Това че на някой му бърка в Дизела,Задника,ДДС-то,акцизите,месото и хранителни продукти и стоки със съмнителен произход си е негов проблем,а не на държавата.На такива им казвам така: КАКВАТО Я ТЪРСИШ,ТАКАВА И ЩЕ Я НАМЕРИШ! ЗАЛЯГАШ ЛИ ЩЕ ТЕ ГЛЕДАТ.ВИДЯТ ЛИ ЧЕ СЕ ОСЛУШВАШ ЩЕ ТИ СЛУШАТ ТЕЛЕФОНА И ЩЕ ТЕ ТРАКЕРОСВАТ c GPS.Семки и слънчоглед е друга работа. :-)) :-)) 😌😌😌😌☺️☺️😊😊😁😁😁
  • 3
    8
    Jeroen
    Белгия и Холандия били имали проблеми със бандите. Ами могат да си решат тези проблеми точно за отрицателно време , но няма да е демократично, пък и няма да им разрешат техните началници. Имаше един филм , в който хората в някаква държава имаха проблеми и искаха военните да влязат и да въведат ред и дисциплина и командващия военните части в момента там им каза ясно - Това е последно решение и по добре не го искайте , защото после няма не искам , няма не мога. Та така. Като едни хора не могат да се разберат интелигентно, други решават вместо тях. Който разбрал - разбрал.
  • 7
    7
    Aha
    Точно в Белгия и Холандия в момента се водят такива нарко войни, че просто ти е бедна фантазията. Употребата на кокаин се е удвоила последните 3 години. Не могат да се оправят. Идват идеи да вдигат армията в борбата с нарко трафика,защото са безсилни срещу картелите. Хич не са розови нещата навсякъде по европата. Отделно не спират да дразнят мечката и накрая онези ще превъртят и ще ни го начукат до корен.
  • 9
    6
    До Jeroen
    Споменаваш,Белгия,Холандия? Какво общо има България,Румъния и най вече България? Държава с абсолютно беззаконие главен пример за който служи как се спазва закона от депутати,съдии,полицаи,прокурори и служители от нац.и местни структури на контролни органи "разни".Тук гаврата с гражданин,потребител клиент е издигната в култ от монополи,олигарси,мутри и политици.Контрола? През ден убити хора по улици от дрогати разни с коли безобразни.Такива хубави новини и събития трябва да се случват в държава ,с не в бездържавен анклавт между европа и ориента.
  • 7
    5
    ЗАМИСЛЕН
    Мисля че нашите местни крадци и наркомани са ни предостатъчни в Русе,и без това има гастролиращи от северната държава които се опитват да купуват стекове цигари от нон стопчетата със съмнителни карти за плащане които се оказват блокирани или празни или кой дявол знае защо искат достъп до терминала? Неведоми са хакерските пътища.Нека има паспортен контрол.Да се знае кой и защо влиза в Русе и България.Нима мислите че с румънски документи няма да влязат опасни и съмнителни граждани от войната или ОНД ? Сега контрола трябва да е зверски,точно сега.Кой и защо пристига? Краткосрочна Ви е паметта.Забравяте бързо с новогодишните вина и пържолки миналогодишни събития и опасностите които дебнат нацията,икономиката,нац.сигурност и натягане на крминологенната обстановка.За здравето е също под въпрос.Войната е на една пръдня разстояние.Онези кихнат ли ще хванем бронхопневмония.Пръднат ли ше залягаме,а рекът ли да тропат,тези от НС ЩЕ УПРАВЛЯВАТ ОТ ОСТРОВИТЕ И ШВЕЙЦАРИЯ,САЩ ПО ТЕЛЕФОНА В ИЗГНАНИЕ СЛЕД ОБИЛНИ ВЕЧЕРИ И ТЯГОСТНИ ПЛАЖНИ ВЕЧЕРИНКИ В ДИСКОТЕЧНА ОБСТАНОВКА В КОМПАНИЯТА НА ПЛЕЙМЕТКИ,ГЪРЛИ,ТРАВЕСТИТИ И ДЖЕНДЪР КОКЕТНА ОБСТАНОВКА,А ТУК ? ЩЕ ИМАТ И ЛИТЕРАТУРНИ ВЕЧЕРИ С КЛАВИРЕН СЪПРОВОД.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари