Каква е позицията на Берлин за България и Северна Македония?

0
Важно е ние като ЕС, към който принадлежи и България, да спазим обещанието си към Северна Македония, заяви германската държавна министърка Ана Люрман
Важно е ние като ЕС, към който принадлежи и България, да спазим обещанието си към Северна Македония, заяви германската държавна министърка Ана Люрман

Каква е позицията на Берлин по спора между София и Скопие?

"Важно е ние като ЕС, към който принадлежи и България, да спазим обещанието си към Северна Македония", заяви германската държавна министърка Ана Люрман, цитирана от Дойче Веле.

Ще доведе ли до пробив посещението в София на новия премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски? Поне малка крачка напред бележи решението двете правителства да проведат съвместно заседание утре. Нека да припомним, че такива заседания бяха провеждани редовно през първите години след подписването на Договора за добросъседство през 2017 година.

"Много добър знак"

Правителствата на двете страни вече сформираха пет работни групи, от които се очаква да дадат бърз тласък на двустранните отношения. Решението за тези работни групи беше взето по време на посещението на българския премиер Кирил Петков в Скопие миналата седмица. Тогава двете страни се договориха още, че България ще използва краткото име Северна Македония, след като Скопие гарантира, че то не съдържа никакви териториални претенции.

Ден преди визитата на Петков, в Скопие беше и германската държавна министърка по европейските въпроси Ана Люрман от партията на Зелените. След посещението си тя даде специално интервю за ДВ, като важен акцент беше поставен именно върху отношенията между София и Скопие. Ето какво каза Люрман по повод спора между двете страни.

ДВ: Дали има надежда за пробив в двустранните отношения?

Люрман: Фактът, че новото българско правителство и новото македонско правителство недвусмислено търсят сближаване, е един много добър знак.

Ние много се надяваме, че двустранните въпроси, които съществуват, бързо ще бъдат решени именно в този двустранен формат.

ДВ: Окуражителните сигнали от България бяха леко обезсилени от факта, че както опозицията, така и президентът остро разкритикуваха решителните стъпки на новия премиер. Каква подкрепа предлагате Вие на България, за да удържи премиерът този свой курс?

"Готови сме да подкрепим тези процеси"

Люрман: Според мен е много важно ние като ЕС - като цялостен ЕС, към който принадлежи и България - да спазим обещанието си към Албания и Северна Македония. Готови сме да подкрепим тези процеси, които трябва да се осъществят, но всъщност на първо място става дума за двустранен процес. Вярвам, че за новото българско правителство от първостепенна важност е да постигне напредък в своите планове за реформи. Налице е голямото желание историята да се предостави на историците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари