Каква е историята на двореца на княз Александър I Батенберг в Русе?

5
Днес в емблематичната за Русе сграда се помещава Регионалният исторически музей
Днес в емблематичната за Русе сграда се помещава Регионалният исторически музей Видео: РИМ - Русе

Намира се в центъра на града, на едноименния площад

Дворецът Батенберг е популярното име на сградата, в която днес се помещава Регионалният исторически музей в Русе. Намира се в центъра на града, на едноименния площад, отбеляза Ruse.news.

Дворецът е построен през 1882 г. по план на австрийския архитект Фридрих Грюнангер. По замисъл сградата е трябвало да служи за официална резиденция на българския княз Александър I Батенберг в Русе.

Тъй като дворецът е завършен след оттеглянето на княз Александър I от българския престол, той никога не е бил използван за седалище на български владетел. Вместо това, след завършването му в него се помещава окръжното управление в Русе, а от 1948 г. зданието се използва за нуждите на Окръжния съд в Русе.

Сградата притежава голямо подземие, в което са извършвани разпити на престъпници и политически затворници. Освен това сградата е била свързана с подземен тунел с намиращата се в близост къща на русенския градоначалник. Пред двореца е изграден обширен парк с фонтани и скулптурни композиции.

През 1990 г. е решено Дворецът Батенберг да приеме експозициите на Регионалния исторически музей в Русе. За целта започва изпълнението на мащабна програма за ремонт и реконструкция на двореца. След дълго прекъсване на ремонтните дейности, обновлението на сградата завършва след петнадесет години. Ремонтните дейности се финансират от Община Русе и проекта „Красива България“.

На 23 септември 2007 г. президентът на Република България Георги Първанов официално открива обновената сграда на двореца заедно с поместените в нея експозиции на историческия музей.

Днес музеят съхранява около 140 000 фондови единици. Сред експонатите му се отличават праисторическа керамика и идолна пластика, Боровското съкровище от 4 век пр.н.е., находките от археологическите разкопки на античните дунавски кастели Ятрус и Сексагинта Приста, на средновековния български град Червен, колекцията от средновековни стенописи; колекциите от експонати от традиционния бит, както и лични вещи на видни дейци на българските националноосвободителни борби като Панайот Хитов, Георги Раковски и други.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    до 1
    Чети бе, гражданино! Ако беше чел щеше да знаеш защо се нарича Дворец Батенберг! За теб може предназначението и да се изчепва с Окръжно управление. Да, ама не! Чети, образовай се, че си смешен в невежеството си!
  • 4
    2
    Густав Адолф, до "гражданин"
    На скъсаняците като теб, въображението им стига само до окръжни управления и панелени блокове.
  • -6
    1
    Гражданин
    Това е сградата на окръжното управление. Гражданите знаят това. На селяните разправят приказки за дворци. На простите селяндури все дворци им се провеждат.Z
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари