Как ще плащаме кредитите си по време на извънредното положение?

1
Мораториумът ще е само за търговските банки и няма да обхване бързите кредити
Мораториумът ще е само за търговските банки и няма да обхване бързите кредити

Банките са почти готови с предложенията за отлагане на вноските по кредити. Сега БНБ трябва да одобри условията и мярката да започне да се прилага до дни. 

За да можем да се възползваме от мораториума и да отложим плащането на дължимото, ще трябва да отговаряме на определени условия. Най-важното – независимо дали искаме отсрочката като физически лица или фирма, е да сме с чисти кредитни досиета. Например, да нямаме забавени вноски досега. За да няма злоупотреби ще се преценява и дали наистина сме затруднени да обслужваме кредита си, предава NOVA.

Председателят на Асоциацията на банките Петър Андронов обясни и кои хора могат да се възползват от мораториума. „Те трябва да са обслужвали редовно кредитите си преди епидемията. За фирмите имаме начин да анализираме техните финансови потоци и този анализ не е толкова труден. За гражданите трябва да се отчете това дали са регистрирани като безработни, дали са в неплатен отпуск. Много е важно хората и фирмите да се запознаят с условията, които ще бъдат представени на сайтовете“, допълни той.

"Нека да е ясно, мораториумът не е опрощаване на кредита, той е отсрочване", добави Андронов.

Ако при тегленето на кредита сме решили да направим застраховка, в случай, че останем безработни, ще можем да изберем дали да се възползваме от нея или от мораториума.

мораториума даваме възможност на онези хора, които минат през този период, да не им се развали кредитната история", обясни Андронов.

Мораториумът ще е само за търговските банки и няма да обхване компаниите, които предлагат бързи кредити. Мярката няма да важи и за изтеглените кредитите след влизането ѝ в сила.

Забавянето на връщането на кредитите ще е от полза и за самите банки, защото няма да има допълнително изискване към тях да имат повече пари в наличност. Пресметнато е, че банковият сектор ще издържи на временното спиране на плащанията по кредитите.

"Не виждаме големи, съществени притеснения, към днешната дата банковата система е добре осигурена с капитал. А механизмът, който предлагаме, е разчетен, така че да бъде напълно изпълним от банковия сектор", категоричен е Андронов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари