Как се прекратява трудов договор при смърт на служител

0
Какви обезщетения се дължат, какво следва да направят близките
Какви обезщетения се дължат, какво следва да направят близките Снимка: Shutterstock

Тодор Капитанов, юрист, Национален секретар на КНСБ, консултант и специалист по публични лекции в областта на трудовите и социални въпроси, комуникациите и публичния сектор отговаря на въпроси по Трудово право в рубриката за правни консултации на вестник Труд.

Въпрос: Здравейте! Какво следва да се направи при смърт на работник или служител? Какви обезщетения се дължат, ако изобщо се полагат такива? Как става прекратяването на трудовия договор и какво следва да направят близките? Благодаря Ви предварително!

С. Колева, гр. Пловдив

Отговор: Съгласно чл. 325, ал. 1, т. 11 от Кодекса на труда /КТ/ трудовият договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие със смъртта на работника или служителя. Съгласно чл. 335, ал. 1 от КТ трудовият договор се прекратява писмено. В този случай заповедта за прекратяване на трудовия договор единствено следва да констатира наличието на основанието по чл. 325, ал. 1, т. 11 от КТ. В тази връзка сме на мнение, че в нея се посочва датата, вписана в акта за смърт на работника/служителя.

В чл. 325, ал. 1, т. 11 от Кодекса на труда /КТ/ е предвидено, че трудовият договор се прекратява, без която и да е от страните да дължи предизвестие със смъртта на работника или служителя. В случай, че лицето към момента на прекратяване на трудовия договор на посоченото основание има придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, в чл. 222, ал.3 от КТ е предвидено, че при прекратяване на трудовото правоотношение, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, независимо от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, а ако е работил при същия работодател през последните 10 години от трудовия му стаж – на обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 6 месеца.

Тъй като обезщетението е дължимо от работодателя, при прекратяване на трудовия договор по чл. 325, ал. 1, т. 11 от КТ той дължи обезщетението по чл. 222, ал. 3 от КТ на наследниците на работника/служителя след представяне от наследниците на удостоверение за наследници.

Съгласно разпоредбата на чл. 43, ал. 1 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските, при смърт на работника или служителя преди ползването на платен годишен отпуск на наследниците му се изплаща обезщетение по чл. 224 КТ пропорционално на полагащия му се платен годишен отпуск до деня на смъртта.

Според чл. 11, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване, при смърт на осигуреното лице съпругът (съпругата), децата и родителите имат право на еднократна помощ и на наследствена пенсия. За повече информация можете да се обърнете към съответното ТП на НОИ, както и в регионалните офиси на КНСБ в цялата страна.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари