Как работят изнесените фургони пред болниците?

1
Русенските лекари настояват да могат да приемат пациенти за болнично лечение на базата и на антигенните тестове
Русенските лекари настояват да могат да приемат пациенти за болнично лечение на базата и на антигенните тестове Видео: БНТ

Повечето болници в страната вече имат поставени фургони пред сградите си или обособени места за триаж на пациентите

Засега обаче антигенни тестове се правят в Университетската болница в Пловдив, а голяма част от лечебните заведения все още чакат да им бъдат доставени тестовете. Това показа репортерска проверка на БНТ.

17 PCR и 13 антигенни теста са направени в първия ден от работата на изнесения пункт, тип фургон, който беше монтиран в петък пред университетската болница в "Пловдив".

В университетските болници „Канев" и „Медика" в Русе има обособени места за пациенти, но за сега те работят само като триажи.

Алис Муртезова - адм. директор на Университетска болница "Медика" - Русе: Тази седмица откриваме още два пункта, т.е. ще станат общо 4 и всъщност ще изнесем част от специалистите, които ще преглеждат извън сградата и с нетърпение очакваме антиген тестовете, за да можем и да ги тестваме.

И в болниците в Сливен и Ямбол все още не се правят бързите тестове за изследване на пациенти, въпреки че разполагат с места за триажи. От лечебните заведение очакват тестовете да им бъдат доставени.

Двете големи болници във Варна - "Св. Анна" и университетската "Св. Марина" имат фургони за диагностика на болни със симптоми на COVID-19, но те все още не са оборудвани и не работят.

Триаж в болница "Св. Анна" има още от средата на март, но от здравното заведение заявиха, че фургонът ще се ползва, само ако пациентите се увеличат драстично. Повечето лекари смятат, че могат да се доверят на антигенните тестове.

Д-р Христо Метев - зам.-управител на Белодробна болница - Русе: Бързи, ефективни, не чак толкова много супер качествени, какъвто е PCR теста, но PCR теста, ако е взет днеска, той чак утре вечер идва резултата.

Алис Муртезова - адм. директор на Университетска болница "Медика" - Русе: По отношение на антиген тестовете, имам информация от нашите пулмолози, че съвсем скоро се очаква Европа да ги приеме като алтернативата на PCR.

Русенските лекари настояват да могат да приемат пациенти за болнично лечение на базата и на антигенните тестове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари