Как премина първият работен ден на фитнеси, молове и танцови школи

0
Властите предупредиха - ако заболеваемостта се увеличили: първите затворени ще са последните отворени
Властите предупредиха - ако заболеваемостта се увеличили: първите затворени ще са последните отворени Видео: БНТ

Разхлабване на част от мерките от днес. Отвориха молове, фитнеси, танцови школи и кина. Но при определени условия: намален брой посетители, дезинфекция и дистанция

И още: без шлемове и шалове, а само с маски на закрито. Още в първия ден на разхлабване на мерките от РЗИ тръгнаха на проверки за нарушители.

Най-нетърпеливите се втурнаха към моловете още в първия им работен ден. Мерките: дезинфектанти и указателни табели за еднопосочно движение. Непълнолетните могат да идват тук само с придружител. А служителите на магазините следят и броят посетителите. От РЗИ тръгнаха на проверки.

Фитнес залите също се напълниха, обобщава БНТ. Те могат да използват половината от капацитета си. Всеки посетител трябва да носи кърпа и да дезинфекцира уреда, който използва. Дистанцията също е задължителна.

Танцовите школи работят от днес с 30% от капацитета си. Такова е изискването и за кината.

Радост за всички, които обичат да спортуват, танцуват и пазаруват. Днес на работа се върнаха служителите в моловете. За да бъдат защитени те и посетителите:

"Почти всички от магазините, особено тези с по- голям площ имат т.н пипълкантари, които сигнализират за надвишен брой хора, които влизат в магазина и автоматично дава сигнал на работещите вътре да спрат да допускат хора в самия обект", каза мениджърът на търговски център в Пловдив Александрина Янева.

"На всеки вход имаме поставен дезинфектант, на касата за нас - също за персонала", каза управителят на магазин Анелия Русикова.

И докато за едни пазаруването онлайн не е опция, то други смятат, че в мола пространството е достъчно голямо, за да няма струпвания.

В София РЗИ провери: спазват ли се мерките по моловете.

"В момента на проверката установихме, че се спазват всички изисквания, въведени със заповед на министъра на здравеопазването", каза Весела Крумова - СРЗИ.

"Тази сутрин ни чакаха пред вратата трениращите", каза управителят на фитнес Мария Станчева.

Стоян е от първите посетители на фитнеса. Докато бил затворен, тренирал вкъщи и в парка.

"Според мен не трябваше да се затварят. Мерките като цяло са добре, но те трябваше да се адапрират спрямо възрастните и спрямо застрашените хора", каза Стоян Ангелов.

По 4 квадратни метра на човек - до толкова могат да се разгърнат в тренировките. Но преди да започнат има задължително: мерене на температурата и дезинфекция.

"Те са длъжни да носят кърпа със себе си. Кърпата се поставя на самия уред, за да няма допир гърба на човека с уреда. Освен кърпата - клиентите са длъжни и да дезинфекцират след себе си, показвам как става - отново за двойна безопасност така да се каже", обясни управителят на фитнес Мария Станчева.

Оцеляването на фитнесите било трудно.

"Много наши служители също престанаха да работят тук", каза управителят на фитнес Мария Станчева.

Равносметката на танцовите школи за 2020:

"От цяла година ние иамме реално работни 4 месеца и половина. Сега сме изключително щастливи, че ще работим отново", каза инструкторът в танцова школа в София Марина Стаменова - Джони.

"И сега, когато отвориха школите, вече можем да поспортуваме, да се върнем във форма", каза Ева Дивитакова.

И на фона на щастието от школите казват по едно ,,но".

"Ето сега ще работим на 30%, но токът не ни е 30%, осигуровките не са ни 30 % , наемите не са ни 30% и това изключително ни затруднява. Имаше помощ от държавата за част от студиата. Проблемът е, че тази помощ е съвършено недостатъчна", каза инструкторът в танцова школа в София Марина Стаменова - Джони.

Властите предупредиха - ако заболеваемостта се увеличили: първите затворени ще са последните отворени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари