Как празнуват първата менструация в страните по света

0
Какво се случва с момичетата при първата им менструация в различните държави
Какво се случва с момичетата при първата им менструация в различните държави

Първият менструален цикъл на момичето е важен период от нейния живот. В различните страни по света гледат на това събитие по различен начин и го отбелязват празнично... или с много ограничения.

Ето какво се случва с момичетата при първата им менструация в 14 различни държави по света, пише LadyZone.bg.

На Филипините имат интересно поверие, свързано с чистата кожа и първия цикъл. Майката изплаква бельото на момичето от кръвта на първия цикъл само с вода и намазва лицето й с него. Някои хора вярват, че това ще предпази момичето от пъпки в бъдеще. След това тя трябва да подскоча 3 пъти по стълбите, защото това означавало колко дълъг ще е цикълът й.

В ЮАР организират малко празненство по случай трансформацията ма момичето в жена. Тя не трябва да напуска дома си в продължение на 3 дни, след което се организира парти и тя получава подаръци. В този период то не бива да е заобиколено от момчета или мъже. На веселбата се събират само жени и момичета.

В Гана, когато момичето получи първата си менструация, й се дава твърдо сварено яйце,което тя трябва да изяде цяло. 

В Турция, по повод първата си метруална кръв, момичетата получават... плесник. Така бузките им винаги ще са червени и ще се срамуват. Подобна е традицията и в Афганистан и някои гръцки острови. 

В Англия някои майки пекат кейк и дори черпят съседите. 

В Гърция празнуват с наистина голямо парти. За тях моментът, в който момичето става жена, е особено важен. 

В Япония отбелязват събитието със специално приготвено меню. Майката на момичето приготвя sekihan - лепкав ориз с боб адзуки. Това е традиционно празнично ястие. Майката обаче не казва каква е причината за него. Бащата и другите членове на семейството трябва да познаят какво се е случило.

В Израел дават на момичетата да оближат лъжица с мед, за да бъдат следващите им менструации безболезнени. 

В някои части на Северна Америка отношението към момичето, след първа менструация става доста строго. На него му е забранено да поглежда други мъже, освен братята и баща си, за известен период от време. Това може да е седмица или докато тръгне на училище. След дните без мъже, момичето може да покани приятелките си на малко парти с торта, плодове и ориз. 

В Малайзия при първа менструация момичето остава в дома си за 1 седмица. През това време може да стои в хола, кухнята, стаята на родителите или стаята с олтара. В банята и тоалетната се ходи само за смяна на превръзката и измиване. За да не дойдат зли сили, като призраци и духове, които обичат прясна кръв, пред вратата на стаята на момичето се поставя метла. За да намалят болката и дискомфорта майката или бабата приготвят на момичето сурово яйце с мазника, което да изпие. Дрехите и вещите, с които момичето е ползвало в този ден, трябва да се изхвърлят - якета, бельо, вилици, чинии и т.н. 

В ОАЕ в първия ден на първата менструация семейството звъни на всичките си приятели и познати, за да се похвали с новината. Всички те благославят детето, а след това носят подаръци на специална церемония. В последния ден на цикъла се взема специален душ, след което семейството отива в храма. 

В Италия в момента, в който приятели и роднини разберат за първия цикъл на момичето, започват да се обръщат към нея със "синьорина". 

На Фиджи в някои къщи рисуват кръгове и черти с тебешир по подовете в дома, с което маркират местата, на които момичето не може да ходи. Местата зависят от това, е кой ден от менструацията си е момичето. 

В Хърватска момичето изпива чаша червено вино, когато за пръв път му дойде. 

Източник: LadyZone.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари