Как пластмасата промени живота ни

0
Пластмасата извървя пътя от научно чудо до екологичен бич
Пластмасата извървя пътя от научно чудо до екологичен бич

За малко повече от век, пластмасата извървя пътя от определянето за научно чудо до дамгосването като екологичен бич.

През 1907 г. е измислена първата модерна пластмаса - бакелитът. Той проправи пътя към цяло семейство продукти на основата на синтетични полимери - т.е. съединения на големи молекули, съставени от прости повтарящи се единици.

Бакелитът е широко разпространен в електротехниката

В края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век, подобрения в производствените процеси доведоха до драстично намаляване на разходите за пластмаси, проправяйки пътя за евтино масово производство.

"Пластмасата е невероятно вещество, едно невероятно изобретение. Тя е лека, здрава, прозрачна, водоустойчива", казва пред BBC Иън Джейми, управляващ директор на британския производител на опаковки Staeger Clear Packaging.

Основна част от ежедневието

Не е твърде пресилено да се каже, че пластмасата е в основата на модерния свят. Много неща, които днес приемаме за даденост, зависят от нея. Млякото например вече не е нужно да се доставя в стъклени бутилки, което го прави по-безопасно и по-лесно за транспортиране.

Пластмасата позволява на супермаркетите да предлагат по-широка гама от свежи продукти в разнообразни разфасовки.

Гроздето, продавано в запечатани тарелки, а не в насипно състояние, е намалило загубите в магазините с повече от 20%, твърдят търговски анализатори.

Агенцията по храните съветва потребителите да поставят суровото пиле в пластмасова торбичка, за да избегнат риска от хранително натравяне.

Съвременната медицина също се възползва много от пластмасовата спринцовка за еднократна употреба, изобретена през 1955 г.

Съвременната медицина е немислима без пластмасовите спринцовки.

Според Британската федерация по пластмаси, ако пластмасовите опаковки трябва да бъдат заменени с други материали, това би довело до повишаване на потреблението на опаковки, което ще увеличи масата, енергията и емисиите на парникови газове, свързани с тях.

Алтернативните на пластмасата материали ще доведат до 2.7 пъти повече емисии на парникови газове през целия им живот.

От пластмаса се изработват всякакви домашни потреби

Поради всички тези причини, твърде малко от активистите за опазване на околната среда призовават за връщане към епохата преди пластмасата.

Предизвикателството е по-скоро да се смекчат най-лошите последици от нейното разпространение и да се намерят начини за намаляване на замърсяването, което тя причинява.

По-скъпо?

Пластмасите са един от най-големите замърсители на околната среда

Според Дам Елън МакАртър, чиято самостоятелна фондация провежда инициатива, наречена "Нова икономика за пластмасата", целият продуктов цикъл трябва да бъде преработен.

По думите й в света ежегодно се произвеждат 78 млн. тона пластмасови опаковки, от които 40% отиват направо на депото за отпадъци.

"32% от тях изтичат в околната среда, 14% се изгарят и само 14% се събират за рециклиране. Само 2% се рециклират в пластмаса със същото качество. Това е прекрасно, но 2% от 78 млн. тона е твърде малко", посочва МакАртър.

Според нея че 50% от пластмасата може да бъде преработена, за да бъде ефективно рециклирана. Прекалено често се произвеждат продукти, които не са рециклируеми, тъй като рециклируеми и нерециклируеми части от пластмаса са комбинирани и не могат лесно да бъдат отделени.

Твърде малка част от пластмасовите отпадъци се рециклират

Предприемачът Иън Джейми работи с изследователи, за да открие нови форми на пластмаса, които са по-малко вредни за околната среда. Предишните му опити обаче се провалят по технически причини, а новите продукти биха били по-скъпи.

В крайна сметка решението е в ръцете на потребителите, казват експертите. Хората, които възразяват срещу пластмасата, могат да изберат да купуват продукти, опаковани в стъклени бутилки или консервни кутии.

Разработват се и други форми на пластмаса. Въпреки това те вероятно ще струват повече и може да се окажат по-малко атрактивни опаковки.

Въпросът е: дали потребителите са готови да приемат компромиси за намаляване на замърсяването с пластмаси?

Източник: Money.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари