Как мръсни пари от Русия се превръщат в имоти в България

3
Публикацията проследява дейността на Алексей Изотов, който е собственик на фирмата монополист в Хабаровск
Публикацията проследява дейността на Алексей Изотов, който е собственик на фирмата монополист в Хабаровск Снимка: БиволЪ

Пари, получени по корупционен път в Русия, се превръщат във ваканционни имоти в България, пише щабът на Навални в Хабаровск в съвместно разследване с българския сайт “Биволъ

В публикацията става дума за общинското предприятие за управление на отпадъците в руския град Хабаровск. Авторите са открили връзка между укрити приходи на фирмата монополист и най-малко три имота в българския град Бяла на Черно море, закупени по занижени цени.

От щаба на Навални твърдят, че ще сезират за случая българската прокуратура, уточнява Свободна Европа.

Публикацията проследява дейността на Алексей Изотов, който е собственик на фирмата монополист в Хабаровск - град с 600 000 жители.

Компанията му притежава депото за отпадъци и е единствената, която има лиценз за тяхното извозване. По този начин всички други сметоизвозващи фирми са принудени да си сътрудничат с нея. Собственикът е коментирал разделното събиране на отпадъци, предложено от друга фирма:

"Обясних /му/, че така обемът ще намалее, а тарифата ще се увеличи. Колкото и да изкарате, аз няма да остана на загуба".

Таксата за смет в града е била увеличена два пъти и половина в последните години. Парите са отишли към други фирми, свързани със същия собственик или семейството му, в това число и за фирма, обслуждаща градския транспорт. Градът има едни от най-високите цени в Русия за ползване на градския транспорт.

Други фирми, свързани със семейството, печелят местни поръчки по завишени цени за доставката на автобуси и камиони за боклук.

Според разследването официалният доход на Изотов е 30 млн. рубли (660 000 лева), получен за 20 години. Той обаче е пидобил 10 апартамента в самия Хабаровск.

Четири фирми, свързани с Изотов и семейството му, и регистрирани в България – Слънцеград, Еритрон, Бешикташ и Морски бриз-2 – са придобили най-малко три имота в черноморския курорт в Бяла по занижени цени. Сред тях е един апартамент от 60 кв.м., купен по цена от 500 евро за кв.м., както и триетажна къща от 780 кв.м., купена на цена от 90 евро за квадратен метър. Според “Биволъ” това е 10 пъти по-малко от реалната цена на имота.

От щаба на Навални в Хабаровск са изчислили, че движимите и недвижими владения на Изотови в Русия и в България възлизат най-малко на половин милиард рубли или 11 милиона лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари