Как Китай измъчва народа си в пандемията

0
В продължение на три години китайците бяха подложени на мащабни ограничения заради пандемията от Ковид-19
В продължение на три години китайците бяха подложени на мащабни ограничения заради пандемията от Ковид-19 Снимка: MAGO

В продължение на три години китайците бяха подложени на мащабни ограничения заради пандемията от Ковид-19

По сто дни ги държаха в изолация, разделяха деца от родители, хранеха ги в пластмасови купички, убиваха домашни любимци, тестваха ги непрестанно. От едната крайност Китай премина в другата: напълно изостави народа си, пише Дойче Веле.

В продължение на три години китайците бяха подложени на мащабни ограничения заради пандемията от Ковид-19. Стодневни локдауни не бяха изключение. Представете си: сто дни, в които не можете да излизате от собствения си дом. Сто дни, в които сте принудени да се храните от пластмасови купички, които доставчици оставят пред вратата ви. Сто дни без физически контакт с други хора.

Барикадите пред жилищните блокове приличаха на кадър от апокалиптичен филм. Анонимни фигури в бели защитни костюми подлагаха хората на непрекъснато тестване. Един положителен тест можеше да доведе до изолацията на хиляди. В някои случаи дори домашните любимци на китайците с положителен резултат бяха убивани. Малки деца бяха разделяни от родителите им в продължение на дни и се озоваваха в огромните зали, където системата настаняваше заразените.

Сплашване и контрол

Мащабните рестрикции за населението бяха оправдавани със смъртоносната опасност, която вирусът носеше. Посланието за всички: за разлика от предполагаемо упадъчните западни държави - и особено САЩ - китайската държава се грижи за своите граждани и гарантира безопасността им. Според Китай, за да се избегне смъртта на милиони, бе необходима строга политика за нулеви стойности на Ковид.

Когато пандемията започна и все още липсваше опит, в Германия също се спореше кой е най-добрият начин за справяне с болестта. И тук имаше привърженици на строгата политика за нулев Ковид. Но най-късно в края на 2021 с появата на варианта "Омикрон" се разбра, че това само отлага неизбежното. Виетнам, който дотогава също провеждаше политика на нулев Ковид, промени своя курс. Комунистическият съсед на Китай беше поразен от сериозна заразна вълна, но днес животът е такъв, какъвто е бил преди пандемията.

"Специалният път" на Китай

Някъде тук започна и "специалният път" на Китай. С всеки изминал месец страната изпадаше във все по-дълбока безизходица. Вече не ставаше дума основно за борба срещу пандемията, а за идеологически цели. Пекин искаше да демонстрира превъзходството на собствената си система пред останалия свят.

До навечерието на 20-ия партиен конгрес на Комунистическата партия през октомври 2022, на който президентът и партиен лидер Си Дзинпин трябваше да бъде провъзгласен за пожизнен владетел, нарушенията на реда бяха под абсолютна забрана.

Но когато хиляди работници напуснаха производствените халета на Foxconn след оповестяването на положителен случай на болестта, стана ясно до каква степен вече народът на Китай страдаше от строгите мерки на комунистическата партия. Всички те искаха просто да избегнат предстоящите седмици или месеци на изолация.

След партийния конгрес в различни градове избухнаха протестни демонстрации. Участниците в тях много добре знаеха, че ги очакват преследвания и репресии, но въпреки това излязоха на улицата - още един знак, че много китайци са на предела на силите си. Протестите бързо бяха овладени и в нито един момент не застрашиха системата.

По-голяма заплаха може би представлява нарастващото отдръпване на чуждите инвеститори от Китай. Напоследък все повече международни компании публично обявиха, че оттеглят бизнеса си от страната заради строгите антипандемични мерки.

Радикалният обрат на Пекин

Изненадваща и неразбираема бе реакцията на Пекин. Буквално за една нощ ограниченията и тестовете бяха премахнати. От едната крайност управляващите преминаха в другата.

Ако Китайската комунистическа партия изобщо някога е била загрижена за безопасността на своите граждани, тя щеше да обяви преходен период за цялостна ваксинационна кампания и да подготви адекватно здравната система. Нищо подобно не се случи.

Оказва се, че последната ваксинация на много стари и болни хора, които са имунизирани с по-малко ефективния препарат Sinovac, е била преди месеци. Болниците в страната са препълнени. Пред аптеките се вият опашки. Вирусът демонстрира, че не се съобразява със "специалния път" на Китай. Опитът води до опасения, че оттук насетне милиони хора могат да бъдат заразени, а десетки хиляди да умрат.

Народът, който първоначално бе принуден да се изолира, сега отново е изоставен от управляващите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    до 3
    Не, бе дебил, споменах факти, които ако не си съвсем прост, какъвто се съмнявам, че си, то можеш да провериш. На теб някой плаща ли ти да си тъп и казва ли ти какво да мислиш?:) Аман от болшевишко мислене!
  • 2
    3
    До долния:
    За пари ли ги дрънкаш тия глупости или си радикализиран , зеленосертифициран covid-идиот, набоден в мозъка с няколко бустера от "ваксините" на Урсула?
  • -4
    2
    русенец
    Практиката показа, че страните в които имаше дисциплина, правила, ред , се справиха най-добре с пандемията. А страни като в Булгаристан, където имаше анархия - най-зле. Ние сме втори по смъртност от пандемията на глава от населението и то при условие, че са отчетени само тези, които са измрели по болниците. Много хора преминахме през болестта или умряха от нея по домовете си и не бяха отчетени. Та, не си навирайте носа в канчето на Китай, те за две-три десетилетия станаха икономически колос, начело на световната икономика. Ние за три десетилетия изкопахме дупка в дъното.
  • 8
    1
    сащ са сатанисти
    Аййййдееее, пак сащническа пропаганда от помийната яма "дойче феле"!! Фокусът на плюенката вече е изместен към Китай! Защо помията "дойче феле" не пише за измъчваните бели хетеросексуални мъже и жени в ГЕЙсащ, защото там са дискриминирани и на практика е забранено да се появяват в медийте?! Помията "дойче феле" беше изритана от Русия! Редно да я изгоним и забраним и в България! Тази помия "дойче феле" е пропагандна медия на ТУМОРА сащ!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари