Как халюциногенните гъби "разбъркват" мозъка ни?

0
Може да виждаме зелен цвят, но да си мислим за лилав...
Може да виждаме зелен цвят, но да си мислим за лилав...

Псилоцибинът е психоактивната съставка в някои от така наречените „магически гъби“.

Ефектите от нея са разностранни. Разширени зеници; цветовете изглеждат много по-ярки, по-красиви; неконтрулируем смях; изкривяване на картината, усещане за радост, щастие, понякога страх, предметите се движат, като излизат от формата си и придобиват нова. При по-високи дози следва абсолютна загуба на връзка с реалността; неспособност за движение.

Нови изследвания показват, че ефектът на псилоцибина кара мозъкът да бъде „хиперсвързан“ и увеличава комуникацията между различните региони. Учените се надяват, че ще могат да използват това, за да произвеждат лекарства срещу различни неврологични заболявания. 

Химикалът псилоцибин свързва същите рецептори в мозъка, които и невротрансмитера серотонин. По този начин той променя настроението ни. Да, повечето могат да се почувстват щастливи и да са доволни от „изживяването“. При други обаче ефектът може да е отрицателен и дори да предизвика силна параноя. По-стари изследвания откриват, че приемането на псилоцибин предизвиква неврологични промени, които могат да траят цяла година. Те довеждат до човек, който е по-отворен за креативното изкуство и е по-щастлив – дори 14 месеца след приемането на химикала.

Въпреки че предишни проучвания показват, че псилоцибинът намалява мозъчната активност, най-новото изследване използва функционална магнитно-резонансна томография, за да види какво точно се случва. В него взимат участие 15 души, които вече са изпитали позитивен ефект от халюциногенните гъби. По този начин учените са искали да избегнат потенциални отрицателни ефекти. Някои от участниците са приели псилоцибин, докато други – плацебо.

Учените установяват с изненада, че при приемането на химикала, мозъкът започва да реорганизира връзките и да свързва региони, които преди това са били разделени. Новите връзки не са били произволни. Изглеждали са организирани и стабилни. Когато ефекта от псилоцибина отслабва, връзките се връщат към нормалното си състояние.

Засега можем само да предполагаме какви ще са последствията от подобна организацията. Един възможен бипродукт от нея е свързан с феномена на синестезията. Той често се наблюдава по време на психеделично състояние“, пишат авторите.

Синестезията представлява подсъзнателно свързване на две неща, например цветове и числа. Човек, изпитващ този феномен, може винаги да вижда двойката като зелена или да прочита шестица, но да си мисли за лилаво. Заради тези странни асоциации хората, приемащи псилоцибин, възприемат цветовете не особено добре, въпреки че буквално са залети с тях.

Учените все още не знаят как точно псилоцибинът предизвиква тези промени. За това ще са необходими още проучвания. Те обаче вярват, че благодарение на него мозъкът ще може да бъде манипулиран по особен начин, което от своя страна ще доведе до функционално лечение на депресията и други подобни състояния. 

Източник: ОБЕКТИ.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари