Как гледа бизнесът на предложените от кабинета икономически мерки

1
Над 850 000 са самоосигуряващите се в България. За тях решение - все още няма
Над 850 000 са самоосигуряващите се в България. За тях решение - все още няма Видео: БНТ

Мярката 60/40 се предвижда да обхване всички икономически сектори, засегнати от кризата, смята социалният министър Деница Сачева.

Част от бизнеса обаче се обяви против схемата с мотив, че тя не помага за реалното запазване на работните места и обвиниха правителството, че икономическите мерки не са съгласувани с работодателите, съобщи БНТ. Какво ще прави държавата, за да намали негативните последствия от кризата върху бизнеса и хората?

Бизнес в застой. Работници у дома - без заплата, без яснота - до кога ще продължи.

Ангелина работи в оптика в един от моловете. От 13 март е в неплатен отпуск. Семейството й разчита на една заплата - от съпруга й.

Ангелина Колева - служител в оптика в София: Смятам, че като едни отговорни и разумни хора някак си сме се погрижили да не изпадаме в безпомощно състояние в такава ситуация.

Кредитите дават илюзорно притежаване на пари, убедена е Ангелина. Затова не би се възползвала от възможността за безлихвен кредит до 1500 лева.

Ангелина Колева - служител в оптика в София: Много хора много лекомислехо вземат тези пари, но в крайна сметка какво решават тези 1500 лева - покриват си битовите сметки, но после идват нови битови сметки, и нови и нови. Ти реално пак трябва да ги върнеш тези пари.

Да работиш за себе си - Стоянка има салон за красота в Хасково. В момента е вкъщи - без доходи, но с разходи.

Стоянка Митева - собственик на салон за красота в Хасково: Имаме задължения за наем от порядъка на около 160 лева. При мен също има един назначен работник - с неговите осигуровки и моите - стават около 500 лева, заплата. Държавата предлага помощ от порядъка 60 на 40, но никой не говори за самите осигуровки.

Мярката - 60 % от държавата - 40 % от работодателя за засегнатите - защитава фиска, смятат от Стопанската камара.

Мария Минчева- БСК: Когато имате едно възнаграждение от 1000 лв. работодателят дължи още 200 лв., грубо казано, за осигурителни вноски, работникът също дължи осигурителни вноски, дължи и данък. Т.е. на следващия месец вие трябва да върнете 40% - 400 лв.обратно в хазната. Реалната помощ е в рамре на около 20%."

Най-ценният ресурс - обучен и квалифициран персонал, трябва да се запази, убеден е социалният министър.

Деница Сачева - министър на труда и социалната политика: За много компании това е изключително важно поради факта не само защото това са дългосрочни техни служители, но и това са служители, в които е инвестирано по отношение на обучение, на подготовка, на подбор на персонала. Нито един отговорен работодател не би искал в момента безразсъдно и панически да съкращава хора.

И докато наетите на трудови договори имат алтернатива, то самоосигуряващите се са в задънена улица. Като брокерите на недвижими имоти.

Щелян Калчев - собственик на брокерска компания: Голяма част от нашата администрация е в неплатен отпуск защото ние реално не сме в рецесия. Ние реално сме в икономическа кома, защото мерките, които са предприети от държавата са за хората, които са на трудови договори и за определени индустрии. нашата индустрия фактически не влиза в тези изисквания и ние няма ад можем да отговорим на изискванията, за да кандидатстваме за помощ.

Над 850 000 са самоосигуряващите се в България. За тях решение - все още няма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари