Как е построена католическата катедрала в Русе?

0
Освен духовен център на католиците от крайдунавския град и региона катедралата е също така и една от интересните забележителности в града
Освен духовен център на католиците от крайдунавския град и региона катедралата е също така и една от интересните забележителности в града Снимка: Фейсбук

Свети Павел от Кръста“ е римокатолически храм в град Русе и катедрала на Никополската епархия

Той е посветен на Свети Павел от Кръста - основателя на отците пасионисти. Освен духовен център на католиците от крайдунавския град и региона катедралата е също така и една от интересните забележителности в града, пише Telegraph.bg

Тя е уникален образец на тухлената неоготическа архитектура.

Спонсорът

Първият камък на катедралата е положен през 1890 г. Въпреки усилията на тогавашния епископ Иполито Агосто събраните средства стигат само за издигането на стените на 1 метър над земята. В този момент епископът среща свещеник на име Анри Дулсе - пасионист, французин от богата и знатна фамилия, който имал и много заможни приятели. С тяхна помощ през 1892 г. храмът бива завършен, включително и 31-метровата му камбанария. Проектът е на италианския архитект Валентино дел Антонио от град Моена.

Крале и светци

Епископ Иполито Агосто умира в Белене през 1893 г. и отец Анри Дулсе става нов епископ за Никополската епархия. По негово време храмът получава красива дърворезба на олтарите и необходимата мебел в готически стил, която е доставена от днешна Чехия. Красивите стъклописи са изработени от майстора художник Шандор от Будапеща. На тях са изобразени френската героиня Света Жана д'Арк, сцени от живота на Христос, образи на апостолите Петър и Павел, на свети Антон от Падуа, свети Габриел от Скръбната Майка, Света Елизабета Унгарска, на свети Стефан Унгарски, на основателя на Конгрегацията на отците пасионисти Свети Павел от Кръста, както и на светите братя Кирил и Методий, просветителите на славянските народи.

Централен кораб

Под пода на централния кораб са погребани двама епископи: Иполито Агосто и Дамян Теелен. На 19 септември 2020 г. епископ Петко Христов е погребан в специален параклис в катедралата.

През 1947 г. в храма е ръкоположен епископ Евгений Босилков от епископ Иван Романов. Пак тук на 19 март 2021 г. епископ Страхил Каваленов е ръкоположен за никополски епископ от папският нунций архиепископ Анселмо Гуидо Пекорари в съслужение с епископ Георги Йовчев и апостолическия екзарх на София Христо Пройков.

Органът е уникат за Югоизточна Европа

В катедралата се намира най-старият запазен орган в България, монтиран тук през 1908 г. за 10 дена от техника Матецки. Инструментът е закупен за 6675 германски марки. Органът е дело на германската фирма „Войт“ в Карлсруе и е един от малкото техни оцелели екземпляри след Втората световна война. Той е с романтично звучене и е единственият с пневматична трактура в Югоизточна Европа. Нишата на органа е изградена в готически стил в синхрон с цялостното оформлението на катедралата. Първият концерт в католическата църква в Русе е изпълнен през юли 1908 г. от органиста Емануел Пол от Букурещ. През 1977 по време на Вранчанското земетресение органът е силно повреден. Реставриран е през 2004 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари