Как да запазим откъснатите цветя свежи за по-дълго?

0
За съжаление повечето растения не издържат твърде дълго и бързо увяхват
За съжаление повечето растения не издържат твърде дълго и бързо увяхват

Винаги е приятно да получиш букет цветя.

За съжаление повечето растения не издържат твърде дълго и бързо увяхват.

Ето защо решихме да ви представим 10 простички, но ефективни начина, които ще запазят откъснатите цветя свежи и красиви за по-дълъг период от време, споделя Обекти;.

Поставете цветята в голяма и чиста ваза

Винаги използвайте чиста ваза. По този начин ще намалите риска от бактерии и други микроорганизми, които могат да се размножат и засегнат цветята. Уверете се, че стъблата им не се притискат твърде много едно в друго. Изберете вази с широки гърла.

Използвайте гореща вода

Не кипяща, разбира се. Температурата трябва да е около 43-44 градуса по Целзий. Налейте водата във вазата с цветя и я оставете на хладно място за час-два. Горещите водни молекули се движат по-бързо през стъблата. Същевременно цветята губят по-малко влага заради студения въздух. Този метод се нарича „закаляване“.

Ако не искате да „закалите“ цветята си, използвайте топла вода

Ако предният метод не ви допада, просто сложете букета в топла вода или в такава със стайна температура. Току-що откъснатите цветя приемат топлата вода с много по-голяма готовност, отколкото студената. За напъпилите растения обаче най-добре ползвайте студена.

Махнете листата в долната част на стеблото

За да удължите живота на букета, премахнете всички листа, които ще се озоват под вода във вазата. В противен случай те ще загният доста бързо и ще захранят бактериите, които впоследствие ще увредят самото растение.

Подменяйте водата

Всеки ден. Не забравяйте да отстраните и всички дребни остатъци на дъното, преди да налеете свежата вода. Това ще намали риска от инфекция. Можете да добавите и няколко таблетки аспирин, за да поддържате водата чиста и свободна от бактерии, увреждащи растенията.

Изрежете стъблото под ъгъл

Не забравяйте да подрязвате стъблото редовно. Използвайте остър нож. Направете разрез под 45 градуса. Тази простичка процедура ще възвърне умението на цветята да абсорбират водата. Желателно е да я направите непосредствено преди да ги сложите във вазата.

При по-чувствителните цветя, като розите например, е най-добре да режете стъблата им под течаща вода. Те са особено податливи на бактерии и въздушни мехури, които пречат на абсорбирането на водата.

Използвайте храна за цветя

Можете да я купите от всеки цветарски магазини. Тази „храна“ съдържа редица важни съставки, удължаващи живота на откъснатите цветя. Освен това много от съставките са биоциди – т.е. предотвратяват разпространението на бактериите.

Естествено, можете да си приготвите храна за цветя и у дома, просто като смесите която и да е газирана напитка, съдържаща захар, с малко вода в съотношение 1:3. Накрая, добавете няколко капки белина (не повече!), за да унищожите вредните микроорганизми. Всъщност, тази смес често се оказва много по-ефективна от комерсиалните храни за цветя.

Дръжте цветята далече от директната слънчева светлина и радиаторите

В противен случай ще ги стресирате. Не ги поставяйте в близост и до купа с плодове, тъй като последните отделят малки количества етилен – химично съединение, което води до по-бързото увяхване на цветята.

Отстранете увехналите цветя от букета колкото се може по-скоро

Веднага щом видите, че някое цвете увяхва, го отстранете от букета. В противен случай етиленът, който отделя, ще увреди и останалите.

Подреждайте цветята адекватно

Не всички цветя трябва да бъдат поставяни в една и съща ваза. Току-що откъснатите нарциси и зюмбюли отделят във водата химикали, които са токсични за останалите растения. Затова е най-добре да ги държите в отделна ваза.

Ако въпреки всички ваши усилия цветята започнат да увяхват, потопете ги в топла вода за няколко минути. Това е последното нещо, което можете да направите, за да ги върнете към живот.

Източник: ОБЕКТИ.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари