Как да се преборим с намаляващите антитела

1
Оказва се, че имунната система има резервен план, който не разчита на реимунизация
Оказва се, че имунната система има резервен план, който не разчита на реимунизация

Антителата срещу коронавирус намаляват с времето. Но имунната система има резервен план, който не разчита на реимунизация

 Това показва проучване, проведено в университета на Пенсилвания, където беше разработена технологията за иРНК ваксините.

Изследователи проследяват 61 души в продължение на 6 месеца след имунизация с иРНК ваксина, информира Bloomberg TV Bulgaria.

"Всички изследвани все още имаха откриваеми антитела", казва д-р Джон Уери от университета на Пенсилвания. "Антителата не изчезват след 6 месеца, но намаляват. От друга страна, В-лимфоцитите всъщност нарастват през шестте месеца на нашето наблюдение. Това беше изненадващо донякъде. Тези В-лимфоцити са много добри и всъщност с времето стават все по-добри в способността си да се свързват с варианти, включително южноафриканския или Бета варианта и Делта варианта. Така че, покритието ни на варианти се разширява поне що се отнася до В-лимфоцитите.

Идеята е, че разполагате с резервен капацитет, който е резервният план на имунната система и ако антителата намалеят, а вие имате някаква локална инфекция, разполагате с В-лимфоцитите, които един вид се обновяват или реагират много бързо в създаването на нови неутрализиращи антитела".

Откритието помага да се обясни защо имунизацията продължава да е ефикасна в защитата от тежко протичащ Ковид-19, хоспитализация и смърт въпреки все по-честата поява на инфекциозни огнища.

"Забелязва се спад в ефикасността, когато измерваме броя на хората, които са заразени, но наистина стабилен имунитет, ако измерваме резултатите от тежкия вариант на болестта", казва д-р Кери.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари