Как да разпознаем симптомите на менингит, маскиран като настинка

0
Има симптоми като гадене и повръщане, уточняват специалисти
Има симптоми като гадене и повръщане, уточняват специалисти

Бактериални и вирусни, менингитите са добре познати на медицината и в миналото са били сред най-коварните заразни болести

Макар и често да протичат като настинка, те крият рискове.

"Това е един причинител, който предимно се развива в горните дихателни пътища. За разлика от много други, може да причини увреждания в нервната система. В процентно отношение в 60-70% от случаите може да не се развие менингит. В един много висок процент може да се развие, но когато става дума за епидемия", обясни началникът на Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ "Св. Анна" д-р Петър Петров, цитиран от Bulgaria ON AIR

"Проблемът с менигонкога, т.нар причинител на менингита, е, че през кръвта стига много бързо до мозъка и причинява щети на мозъчните обвивки", уточни ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев.

А достигайки до мозъка менингитът често може да бъде фатален.

"В случаите, когато очакваме най-лошото, е свръхменигококов сепсис, който се развива за часове. Никротични проблеми се проявяват по периферните части на тялото – пръсти, уши. Просто пред очите ви те почерняват. Ние сме се опитвали много пъти да го спрем успешно и не по-малко пъти неуспешно", заяви д-р Петров.

Заболяването много често протича тежко. Добрата новина е, че обикновено се разпространява в малки колективи. Сигнална лампа за опасно развитие на болестта обаче има.

"Има симптоми като гадене, повръщане – това показва, че централната нервна система реагира в момента. Следва агресивно лечение, няма чакане", категоричен е д-р Петров.

За менингита има ваксина, която обаче не е задължителна и може да се постави по всяко време, ако пациентът е здрав две седмици преди имунизацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари