Как да преценим кога да инвестираме при инфлация?

2
Съвети от Стефания Мутафчиева
Съвети от Стефания Мутафчиева Снимка: Dunavmost

Инфлацията все още не влияе върху харчовете на голяма част от домакинствата, твърдят експерти във финансовия сектор.

Същевременно заради рекордните стойности на жилищното кредитиране, финансисти предупреждават за рисковете при теглене на кредити в условията на растящите цени.

Само за първото тримесечие на годината отпуснатите нови жилищни кредити са на рекордната стойност от 1,5 милиарда лева. Това е с 43 процента повече в сравнение с миналата година, предава БНР.

Освен инвестиция обаче, решението за закупуването на имот с кредит може да се окаже и непремерен риск в условията на инфлация, предупреждава Стефания Мутафчиева:

"Сумата, която теглим в кредит, се обезценява от инфлацията, нашите пари също. Нашите инвестиции точно в този момент също, нищо не се е променило".

Тогава как да преценим кога да инвестираме при инфлация?

"Хората, които имат по висока финансова култура и повече средства, инвестират повече, купуват на по-ниски цени и съответно инвестицията им се покачва повече, след като се излезе от кризата".

А за останалите:

"Изключително важно да следим при такива икономически промени как това влияе на личните ни финанси. Доколко разходите ни се повишават, доколко това влияе на спестовната ни норма, доколко се налага да се лишаваме от някои неща", посочва Мутафчиева и напомни, че е задължително да имаме финансов резерв за период от поне половин година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари