Как да пазаруваме в магазините без да се заразим с КОВИД-19

5
Докато сте в магазина не ползвайте телефона си и не пипайте лицето си
Докато сте в магазина не ползвайте телефона си и не пипайте лицето си Снимка: БГНЕС

Когато пазаруваме в условия на пандемия, не е изключено да се страхуване от зараза, докато набавяме насъщния за трапезата

Има много хора, които се притесняват да не се заразят с коронавирус, докосвайки хранителните продукти. Експертите обаче са единодушни, че най-големият риск за зараза идва от комуникация с хора, които са заразени, а не от провизии, пише mila.bg.

„Въпреки че е възможно да се заразим с вируса от замърсени повърхности, по-голямата част от предаването вероятно ще бъде от респираторни капчици, на които сме изложени, когато сме около други хора. Затова са много важни маските“, казва Анджела Расмусен, вирусолог от Центърът за заразяване и имунитет към университета Колумбия.

Няма място за излишна паника - има безопасен начин, препоръчан от експерти по безопасност на храните и експерти по вирусология.
Ето няколко съвета за безопасно пазаруване.

1. Пазарувайте бързо и избягвайте тълпи
Винаги посещавайте хранителни магазини, които ограничават броя на хората вътре. Да, това означава, че ще трябва да чакате повече време навън, но си заслужава. И когато сте в магазина, тогава трябва да се опитате да бъдете възможно най-бързи. Направете предварителен списък и се движете из магазина ефективно и бързо. И винаги поддържайте социална дистанция.

2. Пазарувайте сами
Няма нужда всички от семейството ви да пазарува наведнъж. Това само ще увеличи количеството на хора в магазина и ще увеличи опасността за вас и околните.

3. Дезинфекцирайте ръцете и количката

Когато влезете в магазина, дезинфекцирайте дръжките на вашата кошница или количка. Има много магазини, които ги дезинфекцират редовно, но няма да ви навреди да ги дезинфекцирате сами с дезинфекцираща кърпа или препарат. Освен това не докосвайте лицето си, когато сте в магазина, и избягвайте да използвате телефона си там.

4. Оставете ръкавиците в дома
Всеки път, когато докоснете заразена зона с ръкавиците си, инфекцията е тях. „Виждала съм много хора, които носят ръкавици на публично място. Те са върху ръцете им по цял ден и извършват много дейности - разговори по телефона, хранят се, докосват хранителни продукти. Това е опасна практика”, казва Расмусен.

5. Спазвайте дистанция и с касиера
Хората, които работят в магазините за хранителни стоки, са изложени на най-голям риск, защото през деня са в контакт с много хора. Така че предпазвайте тях и себе си, като стоите на поне 2 метра от тях.

6. Изберете безконтактно плащане, ако има такава възможност
Ако имате Google или Apple Pay, използвайте ги. Ако не, кредитна карта или дебитна ще свърши работа. Просто избягвайте да плащате с пари в брой. И дезинфекцирайте кредитната си карта след плащането.

7. Не дезинфекцирайте продуктите с препарати
Измиването на плодовете и зеленчуците е достатъчно. И също така не е необходимо да дезинфекцирате всеки отделен предмет, който сте купили. Просто почистете старателно ръцете си след пазаруване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари