Как да консумираме куркумата, за да ни е максимално полезна

3
Проблемът е, че най-ценната съставка на куркумата много трудно се абсорбира
Проблемът е, че най-ценната съставка на куркумата много трудно се абсорбира

Много модно стана да се яде куркума. И има защо! Жълтата подправка дължи цвета си на един пигмент, чиито лечебни свойства са наистина вълшебни. Справка в най-богатия медицински архив в света MEDLINE показва, че куркумата има над 600 полезни ефекта върху човешкото здраве. Те се дължат най-вече на въпросния полифенол, наречен куркумин.

Очевидно е, че за укрепване на здравето трябва да се яде куркума "на корем". И много хора го правят, но... куркуминът минава транзит през телата им и заминава. Така той е безполезен. Проблемът е, че най-ценната съставка на куркумата много трудно се абсорбира, информира Mila.bg.

Правени са изследвания на съдържанието на куркумин в кръвната плазма, урината и периферните тъкани на хора и животни, на които е давана куркума. Ако изобщо се открие следа от куркумина, тя е изключително бледа, дори да са погълнати конски дози куркума. Черният дроб е преградата, която куркуминът не може да прескочи. Той гледа да освободи тялото от куркумина чрез мощните си ензими.

За щастие има прости кухненски способи тази преграда да бъде заобиколена и организмът да се наслади на достатъчно количество от вълшебното вещество:

1. Винаги смесена с черен пипер

Черният пипер сам по себе си е мощно лечебно средство, но в случая той се явява доставчикът на куркумин за тялото от куркумата. Час след приема на 1 ч.л. куркума куркуминът в кръвта едва се открива, защото е нищожно малко. Но ако заедно с куркумата изядете и 1/4 чаена лъжичка чер пипер, чудото става: След час съдържанието на куркумин в кръвта скача с 2000%! Дори 1/20 чаената лъжичка чер пипер (4-5 прашинки) ще вдигне значително нивото на куркумина в тялото. Затова мляното къри на прах освен куркума задължително съдържа и черен пипер. Двете подправки взаимно се допълват и вървят винаги заедно.

2. Яжте куркумата със зехтин

За да се абсорбира куркумата, тя трябва да е съчетана и с полезна мазнина, например зехтин, кокосово или ленено масло. Тогава куркуминът се абсорбира директно в кръвта чрез лимфната система и така отчасти се заобикаля черният дроб. Това е изкусен байпас на храносмилателните ензими в него и в резултат куркуминът остава в свободна форма и се задържа по-дълго в тялото.

3. Загрейте куркумата

За още по-лесно усвояване на куркумина е най-добре сместа от куркума, черен пипер и зехтин да се затопли леко в тиган. Така тя е в оптимална форма и вече може да се яде "на корем" с всякакви ястия.

И така, куркуминът се активира чрез загряване. Усвояването му през стените на тънките черва се повишава с цели 2000%, ако куркумата е смесена с мъничко черен пипер. А за заобикаляне на чернодробната бариера куркумата трябва да се смеси и със зехтин.

Здравословната дневна доза куркума е 1-3 грама.

Източник: Mila.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари