Как да използвате правилно омекотител за пране

5
Концентрираният омекотител е по-усъвършенстван и изисква по-малко дозиране от неконцентрирания
Концентрираният омекотител е по-усъвършенстван и изисква по-малко дозиране от неконцентрирания

Концентрираният омекотител е по-усъвършенстван и изисква по-малко дозиране от неконцентрирания

Ароматизирането на тъканите е важна стъпка в правилната грижа за тях. Редовната употреба на омекотител по време на процеса на пране придава на дрехите свежест и аромат, а също така ги предпазва от процесите на стареене. Така любимите ви дрехи ще изглеждат като нови и ще ви служат дълго време, обяснява Actualno.com.

Какво е омекотител?

Омекотителят за тъкани е воден разтвор на смес от катионни повърхностно активни вещества, органични и неорганични компоненти. Катионните повърхностно активни вещества се използват в ниски дози и имат омекотяваща функция. Различават се по вкус и концентрация.

Омекотителят придава на тъканта свежест и аромат и я прави мека на допир. Освен това предпазва тъканта от загуба на форма и избледняване на цвета. Омекотителят има антистатичен ефект и улеснява гладенето.

Как работи омекотителя за тъкани?

Принципът на действие на омекотителя е подобен на този на балсама за коса. Основните компоненти на омекотителя - катионни повърхностноактивни вещества и силикон - след измиване се фиксират върху влакната на тъканта, образувайки вид защитен филм. Това фолио предотвратява натрупването и избледняването на цвета, като предотвратява разпадането на тъканните влакна поради твърда вода, удари на пералня или триене в други тъкани по време на носене. В резултат на това нещата запазват първоначалния си вид по-дълго, по-лесно се гладят и не се „наеликтризират“ от статично електричество.

Кой вариант да изберете: концентриран или обикновен?

Концентрираният омекотител е по-усъвършенстван и изисква по-малко дозиране от неконцентрирания, което означава по-добра защита на тъканите и по-икономично използване за същия обем.

От екологична гледна точка концентрираната форма също е за предпочитане. За производството му се използва по-малко количество природни ресурси, по-специално вода. Транспортирането на концентриран продукт изисква по-малко логистика, в резултат на което в атмосферата се отделя много по-малко въглероден диоксид. Поради икономичното потребление по-малко пластмасови опаковки отиват на депото.

Важен момент е използването на омекотител при пране на ниски температури. Прането при температура от 30 ° С и по-ниска според еколозите е не само нежно за тъканите, но и допринася за запазването на озоновия слой, тъй като намалява преразхода на енергия в процеса на нагряване на водата, което намалява образуването парникови газове, които влияят върху промяната на климата.

Как да използвате правилно омекотителя?

Омекотителят започва да работи едва в края на прането по време на фазата на изплакване, така че е много важно да го добавите в специалното отделение на пералнята.

Златното правило е да следвате препоръките на опаковката на омекотителя и да спазвате дозировката. Например, за 4 - 5 кг пране е оптимално да използвате 35 мл. балсам. Това е само обемът на капачката. Ако добавите твърде малко, тогава няма да има ефект, ако добавите твърде много, тогава балсамът няма да се отмие напълно, прането ще стане неприятно на допир.

Какви дрехи могат да се перат с омекотител?

Омекотителят за тъкани е подходящ за най-широка гама от съвременни тъкани. Изключение правят вълнестите тъкани: руно, велур, шенил или хавлиени тъкани.

Струва ли си да използвате омекотител, ако страдате от алергия?

Ако страдате от алергии, изберете омекотител за тъкани с надпис „дерматологично тестван“ и го съчетайте с хипоалергенен перилен препарат, като такъв, сертифициран от Европейския център за изследване на алергиите ECARF.

Използването на омекотител за хора с чувствителна кожа е особено важно, защото минимизира дискомфорта от контакт с дрехите, като прави тъканта мека.

Не забравяйте обаче за индивидуалната непоносимост, която е възможна за отделни компоненти. Това важи за всичко, с което влизаме в контакт, включително омекотителите. Ако имате реакция, например, към конкретен аромат, тогава трябва внимателно да прочетете състава, преди да купите и да се уверите, че няма съответен компонент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари