Където има война, там са балканските народи

0
Защо някои от балканските народи желаят да се включват във военни действия, далеч от територията на собствената им страна
Защо някои от балканските народи желаят да се включват във военни действия, далеч от територията на собствената им страна

Британското списание The Economist публикува статия, в която анализира желанието на някои от балканските народи да се включват във военни действия, далеч от територията на собствената им страна.
Според публикацията, хърватите се бият за украинците, сърбите – за проруските сили, албанците и косоварите пък участват в бойни действия в Ирак и Сирия. Двама хървати заявиха преди месец в интернет, че желаят скоро да се срещнат със своите „сръбски приятели” в сблъсък в Източна Украйна.

Според неофициалните данни, в момента на страната на проруските сили се бият 100 сръбски наемници, докато борят на хърватите на страната на Киев е около 25. Числото на заминалите за бойните полета в Ирак и Сирия обаче е доста по-голямо.

По данни на разузнаването на САЩ около 300 босненци, 90 албанци и 70 мюсюлмани от Сърбия подсилват „Ислямска държава”. Повечето от тези наемници са застрашени от арест, когато и ако се върнат в родината си. Изключение прави Хърватска – тя е уникална в Европа, тъй като не забранява със закон нейни граждани да участват във военни конфликти в други държави.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари