Къде изчезнаха споделените тротинетки в Русе?

3
От 100-те скутера в момента са останали под 20
От 100-те скутера в момента са останали под 20 Снимка: Община Русе

От 100-те скутера в момента са останали под 20 

Липсата на зелените електрически тротинетки, които бяха официално пуснати за ползване в Русе в началото на юли 2022 г., предизвика множество въпроси сред русенци. Фирмата „Лайм“ подписа споразумение с Общината, с което се ангажира да предостави 100 превозни средства за екологично придвижване из града.

От 100-те скутера в момента са останали под 20 в Русе. Това е временно, причините са няколко, но компанията в никакъв случай не се е отказала от Русе, заяви оперативният мениджър Петко Анчев, цитиран от Русе Медиа.

За краткото време от около три месеца, през които услугата бе предоставена на русенци, от компанията са отчели близо 10 000 пътувания, направени от 3000 потребители. Според статистиката средната продължителност на едно пътуване е била 9 минути, което е повече от средното за страната. По отношение на изминатите километри за едно пътуване средният маршрут за Русе е около 2 км, което също е повече спрямо другите градове. Данните съответстват на спестени 2500 пътувания с автомобил. Според фирмата анализът показва, че инфраструктурата в Русе е добра и позволява придвижването с този вид превозни средства.

Данните са показали, че 100 тротинетки не са достатъчни за Русе. За да се задоволи търсенето на потребителите, са нужни около 200.

Проблем се оказва завишеното търсене на тротинетки в останалите големи градове, където оперира компанията. За първите осем месеца спрямо миналата година увеличението е с близо 150% за градовете София, Пловдив и Варна. Затова се е наложило част от тротинетките от Русе да бъдат пренасочени натам. Така към настоящия момент в Русе са останали под 20 скутера, обясни Петко Анчев.

Фирмата работи по подготвянето и пускането в употреба на приблизително 1000 нови скутера, които да бъдат предоставени на градовете, където има споделени тротинетки Идеята е да се обособи център във Варна, който да обслужва и ремонтира превозните средства за Русе, Шумен и Варна. В момента всички тротинетки се ремонтират в София, което е логистичен проблем.

Когато компанията е стъпила в Русе, идеята е била услугата да стартира паралелно и в Гюргево, но русенската общинска администрация е реагирала по-бързо и адекватно. През пролетта на 2023 г. се очаква фирмата да започне да оперира и в Гюргево и да може да се извършват пътувания между двата града с тротинетка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    4
    Бай Ставри
    Не четете докрай статията. Тротинетките са в София, Пловдив и Варна.
  • 18
    3
    daskal
    Предизвестена разсипия и съсипия. Как е възможно някой да си въобрази, че тук ще се случи това със споделените возила?! Нужни ли бяха изобщо тези 100 тротинетки, за да разберем, че живеем в общност на кретени и вандали?
  • 21
    2
    Кзлето
    Изпочупени!
  • 28
    1
    Осведомен
    Да ги търсят в Дунава с водолази.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари