Къде е Цацаров?

0
Защо не повдига обвинения за престъпното нехайство, което е напът да затрие цял сектор?
Защо не повдига обвинения за престъпното нехайство, което е напът да затрие цял сектор? Снимка: БГНЕС

Миналият петък еврокомисарят по безопасността на храните Витянис Андрюкайтис предупреди, че страната ни може да загуби цялото си свиневъдство заради закъснелите мерки срещу африканската чума. Това се случи, каза той, защото някой е бил небрежен и не си е свършил работата. Ден по-рано същото бе казано в парламента от опозицията, но бе наречено от властта политическо заиграване.

В страната има 65 свинекомплекса, в които се отглеждат под 600 хил. прасета. Заради чумата на унищожение подлежат над 120 хил. Което е повече от една пета, или над 20% от свиневъдството ни. Това е засега. Следващата седмица половината прасета може да се запътят към дръвника? Чумата обхваща нови територии, тя вече е и в Южна България.

Властта всеки ден обявява нови мерки. За съжаление повечето закъснели, а някои се изпълняват безумно, пише Мая Йовановска във в.Дума. Например проверявали за нерегламентиран превоз на свине от 8 до 20 часа. Сиреч казват на нарушителите, че нощес няма да ги притесняват. Пишман ветеринари пък конфискуваха агнешко, обърквайки го със свинско. ДФЗ преустанови проверките на място в свиневъдните стопанства с цел превенция на разпространяването. Това означава ли, че заради немарливост контролните органи също пренасят заразата?

Както и при предишната криза - с чумата по дребните преживни животни. Никой не каза, а и не се търси как и защо заразата влезе в страната. Свърши ли някаква работа оградата на Порожанов? Защо не бе удължен още миналата година ловът на диви прасета? Защо не бе забранен вносът на фуражи от Румъния? 

Всъщност какво прави по въпроса главният прокурор Сотир Цацаров? Защо той не повдига обвинения например за престъпното нехайство, което е напът да затрие цял сектор? Еврокомисарят подсказа. Или не го е разбрал?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари