Кабинетът авансово раздаде 1 милиард от бъдещите тол такси

0
Драстично поскъпване на строителството, заради нова схема на плащане
Драстично поскъпване на строителството, заради нова схема на плащане

Кабинетът авансово раздаде първия милиард от бъдещите постъпления от тол такси, чийто старт беше отложен за 1 март 2020 г.

В сряда правителството разписа чек за 420 млн. лв. за строителството на дълго чакания скоростен път Мездра – Ботевград. Седмица по-рано отпусна до 447 млн. лв. за републикански пътища, застрашени от свлачища и срутища и 144 млн. лв. за околовръстния път на София.

Трите обекта трябва да бъдат изградени в периода 2020 – 2023 г., става ясно от правителствените съобщения. Това означава, че дори при песимистичен сценарий за постъпления от 600 млн. лв. годишно от "печатницата на пари", както премиерът Бойко Борисов нарича тол системата, средствата би трябвало да стигнат. Освен това тези обекти са допустими и за финансиране с европейски средства, в случай че България не успее да изхарчи парите през този програмен период по програма "Транспорт" и "Околна среда" предвидени за други пътни отсечки, пише mediapool.bg.

Драстично поскъпване на строителството, заради нова схема на плащане

Това, което прави впечатление, е значителното нарастване на цената за километър на скоростен път, която вече се равнява на западноевропейските. Един километър от скоростния път Мездра – Ботевград ще струва близо 13 млн. лв.

Скоростният път е с по две ленти за движение във всяка посока, без аварийна лента, каквато имат магистралите. За сравнение строящите се в момента магистрални участъци от "Хемус" струват по около 7 млн. лв./км, а за участъците между Ябланица и Велико Търново кабинетът отпусна отново авансово по 10 млн. лв/км.

Изграждащият се в момента скоростен път от Калотина до Сливница е с цена от 11.3 млн. лв./км.

Причината за сериозното оскъпяване на пътя Мездра – Ботевград е новата схема на плащане на изпълнителите. Те ще строят пътя за своя сметка и правителството ще им плати чак след като скоростният път бъде въведен в експлоатация с т.нар. Акт 16. Това съответно калкулира по-големи рискове за изпълнителите и оскъпява строителството.

След решението на кабинета за отпускане на сумата до 419 327 906 лв., министърът на регионалното развитие Петя Авромава коментира, че този пилотен начин на финансиране ще действа дисциплиниращо на изпълнителите. "Те ще работят максимално мобилизирано и ще изпълнят договорите в срок и с необходимото качество, така че обектът да може да бъде приет и разплатен", каза Аврамова, цитирана от пресцентърът на МРРБ.

Регионалният министър изрази увереност, че строителните работи по пътя Мездра - Ботевград ще могат да започнат до края на годината. Това е малко вероятно да се случи, тъй като договорите с изпълнителите все още не са сключени и е възможно да има обжалване на търга. Освен това те имат срок за проектиране на пътя, тъй като обектът е на инженеринг, а през зимата обикновено не се строят пътища.

Строителят на първия участък от пътя Ботевград – Мездра с дължина 19.3 км е обединението "Геопът лот 1", в което участват фирмите "Геострой" и "Пътстрой-92". Те печелят обществената поръчка с цена от 132 999 946 лв. без ДДС, съобщи МРРБ.

Изпълнител на втория участък с дължина 13.4 км е консорциум "МБ Лот 2 - 2019", в което участват "Европейски пътища" АД, "Водно строителство-Благоевград" АД и "Вахостав-СК" а.с. Те печелят обществената поръчка с цена от 222 479 922 лв. без ДДС.

Договорите с тях ще включват допроектиране, проектиране и извършване на строително-монтажни работи.

Пътят Мездра – Ботевград ще е готов до 2023 г.

Участъкът от републиканската пътна мрежа между Ботевград и Мездра в момента е с много завои, където се правят рискови изпреварвания и стават много катастрофи.

За да се повиши безопасността, трасето ще следва съществуващия път, който се удвоява с по още една лента в посока и се развива по нов терен обхождайки селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. По този начин ще се намали въздействието на шума и вредните емисии от тежкото транзитно движение върху жителите на населените места.

Заложено е да бъдат изградени кръгови кръстовища при Мездра, Дерманци, Ребърково, Люти Дол, Скравена и Ботевград и две тунелни съоръжения при Люти дол с дължини съответно 490 м и 340 м.

Ще бъдат изградени и ремонтирани редица съоръжения над ж. п. линията Мездра - София, мостове над река Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене.

Няма яснота за другите пет участъка до Видин

Пътят Мездра – Ботевград (33 км) е част от направлението Видин - Ботевград с обща дължина 167 км. Този обект стана приоритетен за правителството след серия от протести на хората от Северозападна България в началото на миналата година.

През март 2018 г. премиерът Бойко Борисов обеща лично пред протестиращите, че пътят от Видин до Ботевград ще бъде завършен до декември 2021 г. и беше направен времеви график за изпълнението му.

Пътят е разделен на 6 участъка. Освен Мездра – Ботевград, другите са Видин – Димово (35.7 км), Димово – Бела – Ружинци (22.3 км), Ружинци – Монтана (40.3 км), Монтана – Враца (28.7 км) и Враца – Мездра (9 км).

От тях единствено за първите два е обявена обществена поръчка - от Видин до Ружици, като ценовите оферти на кандидатите ще бъдат отворени в петък – 13 септември.

Пътят Видин – София е част от европейски коридор, който свързва Западна и Централна Европа с Бяло море. Пътят стана много натоварен след пускането на втория мост "Нова Европа" над Дунав между Видин и Калафат.

Регионалният министър напомни, че тази пътна отсечка от години се чака от жителите на трите области Враца, Монтана и Видин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари