Иззети предмети от колекцията на Божков вече се продават на свободния пазар

3
Става въпрос за ритон, който миналата година е закупил от галерия в Лондон
Става въпрос за ритон, който миналата година е закупил от галерия в Лондон

Ритон от колекцията на Васил Божков вече се продава на свободния пазар. Това обяви той в профила си във Фейсбук.

Става въпрос за ритон, който миналата година е закупил от галерия в Лондон. Той е бил иззет от българските власти на 2 март т.г., а от миналата седмица е бил пуснат за продажба на свободния пазар. Според Божков този пример "е достатъчно показателен за отношението към културно-историческото наследство от властимащите".

Колекцията от тракийски съкровища и артефакти на Божков бе иззета от прокуратурата през зимата в хода на разследването срещу него. Тя бе съхранявана от неговата фондация "Тракия", която продължава опитите да я върне от държавата.

"Грабежът на стотици артефакти започна през януари. В началото незаконните и варварски действия се извършваха само от служители на Прокуратурата, след това се включиха и представители на Министерство на културата. Съдбата на предметите със статут на световно културно наследство остана неясна след десетки лъжи от представителите на хунтата", пише Божков. Той твърди, че имал предмети от колекцията му да бъдат изложени в най-големият частен музей на Балканите.

"С тази цел купих и сградата на Телефонната палата в София", пише той във Фейсбук. Сред експонатите, които искал да изложи там е и въпросният ритон.

Прокуратурата повдигна 11 обвинения срещу Васил Божковсред които за ръководене на организирана престъпна група, за пране на пари, за данъчни престъпления, за незаконна търговия с културно-историческо наследство, за търговия с влияние. Отделно има и досъдебно производство за изнасилвания, принуда и убийство, но обвинения по него не са му повдигнати. В момента той твърди, че се намира в Абу Даби.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари