Израел подготвя втора мисия до Луната

0
При първия опит космическият апарат „Берешит“ се удари в повърхността на Луната след критична повреда на двигателя
При първия опит космическият апарат „Берешит“ се удари в повърхността на Луната след критична повреда на двигателя Снимка: Getty Images

Бенджамин Нетаняху обеща държавна подкрепа за нова израелска лунна мисия, само дни след като първия такъв национален проект претърпя неуспех.

Космическият апарат „Берешит“ се удари в повърхността на Луната в четвъртък след критична повреда на двигателя. Досега само три държави са осъществили успешно кацане на Луната - СССР, САЩ и Китай, съобщи Спутник, цитиран от БГНЕС.

Израел не успя да приземи космически апарат на лунната повърхност. Макар че израелският премиер беше изпълнен с похвали за мисията, заявявайки, че е „поставил Израел в историческите книги“ като една от седемте страни, които имат апарат, обикалящ около Луната. "Това е огромно постижение за „SpaceIL“ и възнамеряваме да пуснем „Берешит 2“. Държавата ще участва в изграждането на този нов проект, доказвайки нашите възможности", добави той.

Космическият апарат на стойност 100 млн. долара беше проектиран от частната компания „SpaceIL“ в сътрудничество с държавната „Israel Aerospace Industries“ (IAI) и стартирана чрез ракетата „SpaceX Falcon 9“.

Нетаняху лично посети контролната зала на „Берешит“ за очакваното кацане. Въпреки това, нещата се объркаха, когато „технически бъг“ по време на кацането насочи космическия кораб в погрешна посока с около 500 км/ч, според екипа, осъществил проекта.

Междувременно основателят и президентът на „SpaceIL“ Морис Кан съобщи, че организацията ще започне подготовката си за „Берешит 2“ още тези дни. Ако успее, това ще бъде първият частно изграден космически кораб, който ще се приземи на Луната.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари