Измами с недвижими имоти от брокери

0
Ръст на измамите с имоти
Ръст на измамите с имоти Видео: БНТ

Увеличават се измамите с недвижими имоти от брокери. Това отчитат от Националната агенция за приходите, които само в последните няколко седмици са получили над 50 сигнала от София, Пловдив, Варна и Бургас. Хора се оплакват, че са били ощетени от посредниците при закупуването или наемането на имот.

Станислав Сейков наема апартамент в София чрез брокер. При капарирането на имота той заплаща всички такси, които брокерът иска, но не получава касова бележка. Впоследствие се оказва, че е измамен от посредника, който само за да вземе комисионна, му е спестил важни подробности за апартамента.

“Апартаментът беше част от едно голямо партерно помещение, което собственикът го разделя с гипсокартон със стена и го прави два апартамента. А всички знаем, че по същество гипсокартонът не шумоизолира”, обяснява потърпевшият.

Младият наемател се изнася месец по-късно и плаща наустойка на собственика в размер на няколко наема.

“Собственичката го знаеше, аз съм сигурен, че и брокерката го е знаела. Малко е да се каже измамен или излъган, почувствах се, че съм дал парите за нещо, а не съм получил парите за това, за което съм очаквал”, добавя Сейков.

Подобен е и случаят със семейство Шезаим от Русе. Преди седем години те купуват на зелено имот в кооперация на улица “Оборище” в Русе. С брокера правят предварителен договор за покупко-продажба. Всичко е наред до момента, в който се оказва, че инвеститорът е ипотекирал жилищната сграда без да погасява вноските.

“Съдия-изпълнител вече продаде всички имоти, дойде нов собственик. Старият собственик не се интересува. Вдигна ръце и каза: “Оправяйте се”, разказва Мюлкюше Шезаим.

От НАП свързват зачестилите оплаквания от брокери с раздвижването на пазара за имоти за първи път от близките четири години. Изчисленията на Агенцията показват, че 8 от всеки 10 посредника не декларират приходите си, с което ощетяват държавния бюджет с около 26 млн. лева годишно. Другият проблем според НАП е, че няма имуществена гаранция срещу причинени щети от брокера, както и регистър на посредниците, нито изискване за образованието им.

“В България няма законово изискване кой може да е брокер. Всеки с фотоапарат и мобилен телефон може да е брокер, държавата има такъв един познат инструментариум – проверка, ревизии и обработка на сигнали. И всъщност нашите ревизии потвърждават, че в сектора има много какво да се подобри. През тази година и през следващата ние ще продължим с контролните мерки”, обяснява Росен Бъчваров, говорител на НАП.

Въпреки че брокерите у нас работят в условия на финансова и икономическа криза, интересът към професията продължава да нараства. Миналата година гимназиите във Враца, Хасково, Габрово, Велико Търново и Варна въведоха обучение за специалност брокер на недвижими имоти, преди още да има закон за тази професия.

Автори: С. Тодоров, Д. Димитрова Оператори: Я. Калоянчев, В. Ценков, П. Иванов

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари