Измамата на Volkswagen може да им струва 18 млрд. долара

0
Бордът на директорите на автомобилния концерн Volkswagen ще отстрани Мартин Винтеркорн от поста изпълнителен директор
Бордът на директорите на автомобилния концерн Volkswagen ще отстрани Мартин Винтеркорн от поста изпълнителен директор

Бордът на директорите на автомобилния концерн Volkswagen ще отстрани Мартин Винтеркорн от поста изпълнителен директор. Това ще се случи в петък, според публикации на немските медии, които цитират свои източници от компанията. До уволнението се стигна, след като стана ясно, че от Volkswagen са манипулирали тестовете за вредни емисии на коли с тяхната марка в САЩ.

Компанията ще трябва да изтегли 482 000 автомобила Volkswagen и Audi, продадени в периода 2009 - 2015 г., след като американското правителство откри, че в тях е поставено устройство, което ограничава работата на системите за пречистване. Те работят с пълна мощност, само когато са подложени на проверка. Смята се, че с подобен софтуер са снабдени 11 милиона автомобила.

Скандалът може да струва на компанията 18 млрд. долара, които тя може да бъде задължена да плати като глоба. След изтеклата информация пазарната капитализация на Volkswagen се срина с 15 млрд. евро. Цените на акциите на компанията на борсата във Франкфурт също се сринаха. Според немските медии 68-годишният Винетркорн ще бъде наследен на поста от ръководителя на Porsche Матиас Мюлер. От компанията обаче не потвърдиха тази информация.

Източник: Profit.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари