Издръжката на живот в Македония е наполовина на българската

0
Основните разходи за живот на семейството в съседката ни включват храна, сметки, транспорт и здравеопазване
Основните разходи за живот на семейството в съседката ни включват храна, сметки, транспорт и здравеопазване

Четиричленно семейство в Северна Македония се нуждае средно от 1038.54 лв., за да покрие основните разходи за живот, показват данните за юли на Федерацията на синдикатите на Македония. В България сумата е 2448 лв., по данни на КНСБ.

Основните разходи за живот на семейството в съседката ни включват храна, сметки, транспорт и здравеопазване, като по-голямата част от семейния бюджет е предназначена за храна и сметки - 73.45%, информира Economic.

Около 70% от служителите в Северна Македония получават минимална заплата от 12 507 денара, или 397 лв.

Според изчисленията минималните месечни разходи на четиричленно семейство са 432 лв. за храна и напитки, 331 лв. за жилища, 73 лв. за хигиена, 77 лв. за транспорт, 69 лв. за облекло и обувки, 66 лв. за култура и 34 лв. за грижа за здравето. Или от общо 1040 лв. 762.77лв. са само за храна и сметки.

У нас издръжката за живот на човек от четиричленно домакинство е на стойност 612.15 лв. Средствата са разпределени за покриване на разходите за храна, поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка, спрямо средните български стандарти или общо 2448 лв. за 4 човека. По-различни са числата в София. 3233 лева са средните разходи на четиричленно семейство, което прави средно 808.37 лв. на човек, което е с 37% над средното ниво на издръжката за страната.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари