Издателят на “Труд” Петьо Блъсков обяви "гражданско неподчинение"

0
Министерството твърди, че фирмата му дължи близо 150 000 лева за наеми и консумативи
Министерството твърди, че фирмата му дължи близо 150 000 лева за наеми и консумативи Снимка: в. "Труд"

Министерството на културата и областната управа на София започнаха запечатване на офисите, в които се намира редакцията на вестник “Труд”

Властите обосновават решението си с това, че изданието не е плащало наем за помещенията, които са държавна собственост. От редакцията на изданието отричат това, пише Свободна Европа. 

Новината беше съобщена на сайта на в. “Труд”. Областната управа на София публикува съобщение, че в понеделник е насрочено принудително изземване на имота, който е публична държавна собственост.

Министерството на културата потвърди, че поводът е спорът за договора за наем за имота.

Издателят на “Труд” Петьо Блъсков каза пред “24 часа”, че медията обявява “гражданско неподчинение” и членовете на екипа ѝ няма да напуснат офиса и ще се опитат да издадат вестника.

Спорът между Министерството на културата в. “Труд” започна през август, когато Министерството на културата изпрати предизвестие за прекратяването на договора за наем на офиси в своя сграда, които са отдадени на вестник “Труд”. Решението предизвика остра реакция от страна на изданието, както и обвинения в посегателство срещу свободата на словото от политици.

Министерството на културата разпространи справка, според която фирмата издател на вестника “Труд Медиа” ЕООД няма договор за наем на помещенията. Ведомството посочи, че договорът е сключен с фирмата “Южен кръст 2001” ЕООД - друга фирма, свързана с издателя на в. “Труд” Петьо Блъсков. Министерството твърди, че фирмата му дължи близо 150 000 лева за наеми и консумативи.

В понеделник областната управа на София съобщи, че договорът между Министерството на културата и фирмата “Южен кръст 2001” е прекратен заради нарушение на условията му.

Касае се за неплащането на двумесечни вноски и/или консумативи, както и преотдаването на помещенията на друго дружество

“Касае се за неплащането на двумесечни вноски и/или консумативи, както и преотдаването на помещенията на друго дружество – „Труд Медиа“ ЕООД”, пише в съобщението. Според Областната управа това дава основание за издаване на заповед за изземване на недвижимите имоти.

Министерството на културата и областната управа посочват, че в офисите ще бъде настанен Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), за чиито нужди е предвидена сградата.

Изданието от своя страна твърди, че няма задължения към Министерството на културата и оспорва решението за прекратяване на договора си за наем в съда.

Запечатването на офисите на в. “Труд” съвпадна с първия ден от консултациите за съставяне на правителство при президента Румен Радев. Представителите на партия ГЕРБ коментираха случая в началото на срещата с държавния глава.

Десислава Атанасова призова президента да провери кой и как е взел решението за запечатване на офисите на медията.

„Една медия, която е критична към служебното правителство и президентската институция, е осъмнала с барикадиран вход и журналистите не могат да заемат работните си места“, каза Атанасова.

Румен Радев посочи в отговор, че не се бърка в работата на служебното правителство.

“Вместо да ме призовавате да решавам случая, можехте да помогнете финансово на тази медия, мисля, че имате достатъчно ресурси”, каза Радев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари