Издател: Основният проблем на българското образование е на какво учим децата

0
"Една голяма част от тези, които говорят за учебници, не са ги виждали. Включително и политици. Те не са отваряли учебник, те не знаят какво пише вътре", заяви Никола Кицевски
"Една голяма част от тези, които говорят за учебници, не са ги виждали. Включително и политици. Те не са отваряли учебник, те не знаят какво пише вътре", заяви Никола Кицевски Снимка: Bulgaria ON AIR

"Все още има ученици, които смятат, че образованието не е ценност", заяви издателят

Почит към българските букви и техните създатели отдадоха малки и големи в цялата страна. Но мощна ли е просветата ни?

"Не може да се похвалим днес с мощна просвета, но пък трябва да бъдем оптимисти. Тя не е съвсем безпомощна, както някои други се опитват да я представят. Силата ѝ отслабва настроението на обществото. Ние 30 години бяхме възпитавани, че не е най-важното просветата, за да успееш в живота. И при социализма беше много по-важно да си верен на партията, отколкото да си отлично образован", каза издателят Никола Кицевски в студиото на Bulgaria ON AIR.

Но според него има светлина в тунела.

"Страшно много деца вече се насочват към това да бъдат програмисти. В софтуерната сфера имаме страхотни постижения, ние завършихме конкурс за деца, които са програмисти. Той ме обнадеждава. Все повече родители и деца разбират, че е по-добре детето да се ориентира към IT сектора, отколкото да стане мутра", допълни Кицевски. 

Той поясни, че обучението за IT специалист е заложено още от трети клас.

"Проблемът е в липсата на учители, които са специалисти. Няма как да кажеш на един учител: "От утре започваш да преподаваш компютърни технологии". Но и това ще се преодолее. Но въпреки всичко - има много ентусиазирани учители. Основният проблем на българското образование е да си отговорим на въпроса "На какво учим децата". А ние ги учим да бъдат успешни в живота", категоричен е издателят.

И подчерта, че има как да се удължи учебната година, защото тя е най-късата в Европа.

"Нямаше как нашите деца да са конкурентни, при положение, че полагат 30 - 40% по-малко усилия. Важно е обществото да го разбере. А тези, които го разбират, пращат децата на частни уроци. Но те не са българско явление", добави Кицевски.

По думите му все още има ученици, които смятат, че образованието не е ценност.

"Една голяма част от тези, които говорят за учебници, не са ги виждали. Включително и политици. Те не са отваряли учебник, те не знаят какво пише вътре. Има неща в учебните програми, които не е нужно да се учат изобщо в системата на средното образование. Защо е нужно да знаем почвите на Африка?", попита Никола Кицевски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Селянин
    Гледай сега Кицевски, парче просто. Ще дойде момент, когато твоите деца програмисти, ще дойдат при моите деца-земеделци и фермери, за да молят за брашно и месо. И ще предлагат да платят в криптовалута. Ама моите деца, щото са потомствени селяни, най много да им треснат по една лопата във врата.
  • 1
    1
    Нели КОЛЕВА
    Г-н Кицевски, не подценявайте предишните поколения.Аз не съм от ''ПОСЛЕДНИТЕ''- които се кланят на само електронните устройства.Мисля, че е добре да се четат и книжни издания, които са се запазили в Европа!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари