"Избран", но не съвсем. Какво стои зад новината от ДПС, че Илхан Кючук е оглавил АЛДЕ

0
Всъщност евродепутат е назначен за временно изпълняващ съпредседател до провеждането на нови избори
Всъщност евродепутат е назначен за временно изпълняващ съпредседател до провеждането на нови избори

Всъщност евродепутат е назначен за временно изпълняващ съпредседател до провеждането на нови избори

Българи оглавяват две от четирите най-големи партии в Европейския парламент (ЕП). Така можеше да звучи отзвукът от едно съобщение, разпространено в България в края на миналата седмица. Ако се вгледаме в детайлите обаче, става ясно, че новината всъщност е малко по-различна, пише Генка Шикерова за Свободна Европа 

Илхан Кючук е избран за председател на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ). Пресцентърът на ДПС разпространи това съобщение в петък.

Казана по този начин новината е голяма. И щеше да остане толкова голяма, ако такъв избор наистина се беше състоял. Но Илхан Кючук не е избиран за президент. Назначен е за временно изпълняващ съпредседател до провеждането на нови избори.

Българските партии в ЕП

Водещите български партии принадлежат към т.нар. семейства на големите европейски политически сили в ЕП. ДПС членува в АЛДЕ. Така, както ГЕРБ е част от Европейската народна партия (ЕНП), а БСП – от Партията на европейските социалисти (ПЕС).

През 2012 г. бившият премиер и експредседател на българската левица Сергей Станишев беше избран за президент на ПЕС, а през 2015 г. – преизбран.

Новината за избирането на Илхан Кючук за председател на АЛДЕ означаваше, че българи вече са лидери на две от четирите най-големи политически формации в ЕП.

Имало ли е избор?

Причината конгресът на АЛДЕ да обсъжда въпроса за това кой ще изпълнява функциите на президент на партията е внезапната смърт на Ханс ван Бален в края на април. Никъде в програмата за конгреса на парията обаче няма предвиден избор на президент.

От пресофиса на партията потвърдиха пред Свободна Европа, че избор за президент не се състоял.

Дори обратното. Като първа точка в дневния ред на делегатите е записано “гласуване на предложението на Бюрото на партията АЛДЕ за отлагане на избора на президент”. Решение, което е прието.

От пресофиса на партията потвърдиха пред Свободна Европа, че избор за президент не се състоял.

След смъртта на Ханс ван Бален, Конгресът се съгласи с предложението на Бюрото за назначаване на Тими Дули и Илхан Кючук за временно изпълняващи длъжността съпредседател до провеждането на нови избори”, пише в отговора на АЛДЕ.

Оттам уточняват, че изборите за президент ще се състоят след една година.

"Избран съм"

Решенията на Конгреса на АЛДЕ са публикувани в официалния сайт на партията. Там могат да се проследят процедурите и начина, по който стават изборите на президент и ръководство. Това се случва след обявяване на процедура и номинации.

Именно по този начин Илхан Кючук е бил избиран три пъти за заместник-председател на АЛДЕ. За последно през 2019 г. след номинация от ДПС.

Твърдите, че ДПС разпространява фалшифи новини, така ли? - Илхан Кючук

Въпреки че не е имало такава процедура на последния конгрес, пред Свободна Европа Илхан Кючук потвърди съобщението на ДПС, че е “избран”.

След смъртта на Ханс ван Бален заедно с Тими Дули бяхме избрани за временни председатели. Това е легитимно. Имаше избор”, каза Кючук.

На уточнението, че е бил назначен за временно изпълняващ, защото избор не е имало, Кючук отговори с въпрос: “Твърдите, че ДПС разпространява фалшифи новини, така ли?”

Малко по-късно Кючук каза, че е разговарял с ръководителя на пресофиса на партията, който ще изпрати допълнителен имейл, с който да потвърди думите му. До редакционното приключване на този текст това така и не се случи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари