Изборните бюлетини пътуват към Русе

0

Днес тръгнаха и първите камиони с бюлетините за пет области – Бургас, Русе, Варна, Шумен и Търговище.

Това каза по време на брифинг в ЦИК за местните избори на 27 октомври, говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Оттук нататък по график ще бъдат разпределени и в останалите областни градове, за да може след което те да бъдат комплектовани и за съответните общини и в деня на изборите да бъдат предадени на секционните избирателни комисии, за да може да започне подготовката за изборния ден. Общият брой на граждани на държави-членки на ЕС, които са заявили и ще участват в изборите са 770“, уточни той.

Стана ясно, че ЦИК са взели принципно решение по отношение на заличаването на кандидатите, които са се отказали от надпреварата.

Второто решение на ЦИК е за сгъването на бюлетините на тези избори. Това сгъване е примерно и избирателят може по всякакъв друг начин да сгъне бюлетината, но условието е да бъдат видими частите, които са предназначени да бъдат видими за секционната  комисия.

Александър Андреев показа как става сгъването. То е същото както и в предходните избори.

Има общини, където бюлетината е доспа по-дълга. Бюлетините са направени от плътна хартия и в тази връзка от ЦИК  препоръчват избирателите добре да я сгънат, за да се избегне това тя да се отвори.

9 сдружения са се регистрирали за извършване на наблюдение на изборите в страната. По отношения на международните наблюдатели са се регистрирали само 2 сдружения. 55 сигнала и 153 жалби са постъли до момента в ЦИК, каза Андреев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари