Изборите в Румъния са на кантар

0
Това показват резултати от екзитпол на агенция КУРС-Авангард
Това показват резултати от екзитпол на агенция КУРС-Авангард Видео: NOVA

Това показват резултати от екзитпол на агенция КУРС-Авангард

Опозиционната Социалдемократическа партия (СДП) е спечелила 30,6 процента от гласовете за Сената и 30,5 процента от гласовете за Камарата на депутатите на днешните парламентарни избори в Румъния. Това показват резултати от екзитпол на агенция КУРС-Авангард, по поръчка на телевизия Антена 3, към 19,00 ч., предаде агенция Аджерпрес.

Според този екзитпол управляващата Национално-либерална партия (НЛП) е получила 29,1 процента от гласовете за Сената и 29 процента от тези за Камарата на депутатите.

На трето място се класира алиансът Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС с 16,4 процента от гласовете за Сенат и 15,9 на сто от тези за Камара на депутатите, сочат данните от екзитпола на КУРС-Авангард, цитирани от БТА.

Парламентарни избори в Румъния са решаващи. Сегашният премиер Лудовик Орбан и неговата Либерална партия ще се опитат коренно да променят състава на парламента. Преди 4 години социалдемократите спечелиха убедително, но редица корупционни скандали три пъти сваляха правителството в Румъния, а лидерът на партията се озова в затвора. Въпреки това борбата ще е по-оспорвана, отколкото се очакваше преди няколко месеца. Според проучванията, от септември изоставането на левите се е стопило от 15 на около 5 процента.

"Няма за кого да се гласува, но дойдох, за да упражня правото си на глас. Плаче ми се, защото ние, пенсионерите, имаме кошмарен живот. Работих 44 години, а сега всеки ни отбутва. Дано и те се пенсионират един ден, за да бъдат третирани по същия начин. Никой не ни иска”, казва Виорика Давид, която е пенсионерка от Букурещ.

Дойдох, защото младите трябва да гласуват. Искам да живея в по-добра Румъния. Както и да си взема матурата”, коментира Никулае Тибериу, който е 18-годишен ученик от Букурещ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари