Избори и в Босна: Етническото разделение остава

0
Националистическите партии на бошняците, хърватите и сърбите ще доминират в парламентите
Националистическите партии на бошняците, хърватите и сърбите ще доминират в парламентите Снимка: БГНЕС

Националистическите партии на бошняците, хърватите и сърбите ще доминират в парламентите

Етническото разделение остава на власт в Босна и Херцеговина след вчерашните избори там, предаде БНР. Гражданите на бившата югославска република гласуваха за тричленното президентство на страната, за двете камари на парламента в Сараево, за парламент, президент и двама вицепрезиденти на Република Српска, за двукамарен парламент на Мюсюлманско-хърватската федерация и за парламентите на 10-те кантона в нея.

Националистическите партии на бошняците, хърватите и сърбите ще доминират в парламентите. Мажоритарният вот за президенти обаче даде интересни резултати.

При бошняците Бакир Изетбегович, чиято партия управлява през цялото време след войната през 90-те години, загуби, и то с 20 процента разлика, от опозиционера Денис Бечирович.

При хърватите Желько Комшич остава във федералното президентство, след като получи 54 процента от вота. Противниците му от националистическата хърватска коалиция се жалват, че за пореден път бошняците са наклонили с гласовете си резултата в негова полза.

Босненските сърби излъчиха за свой представител в президентството в Сараево Желька Цвиянович от партията на Милорад Додик, който този път се кандидатира за президент на Република Сръбска и до момента не е ясно дали печели изборите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари