Из заведенията на Витошка по време на коронакризата

0
Повечето заведения остават затворени - няма как да се генерират 40% за разходи при 0% приходи
Повечето заведения остават затворени - няма как да се генерират 40% за разходи при 0% приходи Снимка: Александър Детев / Дойче Веле

Седмици наред кафенетата и ресторантите в България бяха затворени. От 6 май те могат частично да отворят врати. Какво означава това за собствениците им?

Репортаж за Дойче веле на Александър Детев от софийския булевард "Витоша".

Пешеходната част на софийския булевард "Витоша" е пълна със заведения. Над 20 кафенета и ресторанти се помещават в сградите по отсечката между булевард "Патриарх Евтимий" и булевард "Алабин". В последните близо два месеца всички те бяха празни. До 6 май, когато правителството позволи външните им части да отворят отново. Но само при спазване на строги правила, сред които: осигуряване на 1,5 метра разстояние между масите, дезинфектанти на входа, както и задължително носене на защитни маски или шлемове от персонала.

Някои разчитат само на доставки по домовете

"Последните два месеца живеех с надеждата, че ще се върнем на работа", споделя пред ДВ една от сервитьорките в кафене на булевард "Витоша". Докато заведението е било затворено, тя и двете ѝ колежки са излезли в неплатен отпуск. Сега и трите са се върнали на работа. А посетителите са доста. "Всеки клиент трябва да си дезинфекцира ръцете преди да влезе в заведението, на всяка маса има мокри кърпички", обясняват служителите.

Пенчо Петров, собственик на верига ресторанти с японска кухня, разказва, че възможността да бъдат отворени само външните маси не е приложима в момента. "Още е твърде студено, за да предлагаме вечеря на външните маси. Вечерята е най-важна за нас. За момента не можем да се възползваме, но това предстои. Ще отворим само 50% от масите, но ще ангажираме и само половината персонал", казва той.

Затова те ще продължат да доставят храна по домовете. "И преди предлагахме доставки, сега ги позасилихме. Затворихме два от ресторантите, изпълняваме поръчките само от единия обект", казва Пенчо Петров. Той се е възползвал от програмата 60/40 и засега казва, че успяват да задържат персонала: "Все още не сме получили пари, очакваме ги, но тази програма за момента спасява положението".

А как се плащат наемите в подобна ситуация? "С наемите е много важен диалогът с хазяите", обяснява Петров, "нямаме проблеми, защото работим от много дълги години и за тях е важно да ни задържат. Ако затворим, в тази ситуация няма кой да наеме обектите им".

Повечето заведения остават затворени

И Мартин Михайлов, мениджър на две големи нощни заведения в столицата, казва, че наемодателите проявяват разбиране. Но въпреки това те са в ситуация на пълен колапс. "Реалностите са следните - не развиваме търговска дейност", казва Михайлов. "28 от общо 30 служители в двата клуба, които управлявам, са в неплатен отпуск. Твърде вероятно е това да се промени в следващите две седмици и да преминем към тотални съкращения", казва мениджърът. В двете нощни заведения, управлявани от него, не са се възползвали от мярката 60/40, защото "няма как да се генерират 40% за разходи при 0% приходи". Според него тази мярка трябва да бъде запазена, след като рестрикциите отпаднат, за да могат компаниите да се възстановят от кризата.

Михайлов споделя още, че между реалната ситуация и обещаните ефекти от мерките, въведени от правителството, има голяма разлика. В средата на април министърката на туризма Николина Ангелкова каза пред БНТ, че 48% от работещите в хотелиерството и ресторантьорството са се възползвали от мярката 60/40. Два дни преди това социалната министърка Деница Сачева обяви, че 2000 фирми са подали заявление за възползване от мярката 60/40. Въпросните фирми били съхранили работните места на 30 000 души. "По данни на НСИ, само за четвъртото тримесечие на 2019 година (а знаем, че през летния сезон параметрите се покачват) в сектор хотелиерство и ресторантьорство в България са заети около 170 000 души", обяснява Михайлов и добавя: "Госпожа Сачева няколко пъти в рамките на две-три седмици опровергава популисткото изказване на госпожа Анкелкова". Публично обявените безлихвени кредити също се оказват химера. "Все по-явно банковите служители ни обявяват, че не кредитират представители на бизнеса и служители в сферата на хранене и търговия с напитки. Възможно е този процес вече да е в ход, но ние загубихме всякакъв интерес", споделя Михайлов.

"Целият персонал е освободен", казва и вече бивш барман в друго популярно столично заведение, предпочел да запази анонимност. Работодателите му не са се възползвали от мярката 60/40, тъй като и техният доход е нулев и не могат да си го позволят: "Всеки се оправя както може. Повечето колеги са на борсата. Шефовете са ми приятели и ми предложиха заем, но повечето в бранша нямат такава възможност".

Мартин Михайлов казва, че разбират мерките и са готови да съдействат до когато е нужно, но диалогът между тях и държавата отсъства. "Целият свят подцени ситуацията. Важното е как ще се вдигнем. Не мога да повярвам, че правителството на една държава и предприемачите, които са двигателят на икономиката, не могат да играят в един отбор", казва той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари