Иван Шишков: Интерконекторът с Гърция не е готов, има изтървани срокове

0
Утре ще стане ясно кога ще има Акт 16 на съоръжението
Утре ще стане ясно кога ще има Акт 16 на съоръжението Снимка: БТА

Утре ще стане ясно кога ще има Акт 16 за газовата връзка с Гърция

Очаква се утре да има яснота за това кога ще има Акт 16 за газовата връзка с Гърция, когато инвеститорите по проекта трябва да представи мрежови ежедневен график с крайната дата, в която обектът ще бъде завършен. Това стана известно от думите на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков пред журналисти сред края на среща с участниците в строителството на междусистемната газова връзка Гърция-България, предаде БТА. Разговорът бе с цел оптимизиране и приключване на строежа в изпълними срокове.

Според министъра това е единственият начин, по който ще се гарантира контролирането отблизо на процеса и ще се осигури възможност държавните институции, ресорни по проекта, да са на разположение съобразно този график, за да може съоръжението максимално бързо да бъде завършено.

"Правим всичко възможно да бъдем готови до отоплителния сезон. Това е нашата цел и считам, че днес бе една добра стъпка в тази посока", съобщи Теодора Георгиева, представител на възложителите - един от изпълнителните директори от българска страна на "Ай Си Джи Би", която участва в срещата при министъра.

Министърът съобщи, че е установено, че има забавяне в строителството и има неизвършени строително-монтажни работи. Постигнато е съгласие технически обектът да бъде разделен на два етапа и това, което е неотложно за ползването на газовия интерконектор с Гърция, да бъде първият етап, уточни министърът и допълни, че така ще може да се компенсира част от забавянето.

Той посочи, че по недовършените строително-монтажни работи по обекта досега е водена кореспонденция с изпълнителите. Цялата държава е на разположение, но искаме бързина и качество за довършване на първия етап, за да може да се осигури за въвеждането в експлоатация на частта от съоръжението, което е изключително неотложно, за да може да се осигури газ за България, заяви министърът. Днес е било постигнато съгласие част от дейностите, които не са пряко свързани със сигурността на интерконектора, да се правят през втория етап, за да може да се спечелят два - три месеца, уточни министърът.

Заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков не отговори на репортерски въпроси, като посочи, че днес изявления дава само министър Шишков.

В отговор на въпрос Шишков каза, че интерконекторът не е завършен "поради изтървани срокове от строителя". Не мога да знам до каква степен и дали държавата е виновна или не, колко е упражнявала контрол или не, каза още министърът и допълни, че "иска да гледа напред", като повтори, че ще иска мрежови график.

Утре, когато се представи мрежовият график от строителите, всички ще разберете дали е възможно или не и кога да има Акт 16, каза в отговор на въпрос министърът и заяви, че всички институции ще работят така "все едно са в държавна приемателна комисия, без да са готови за нея, за да може всеки детайл да се "изчиства" в рамките на строителството, а да се чакат после допълнителни срокове.

"Обединихме се да направим поетапност, за да влезем в експлоатация максимално бързо – така нареченият първи етап да бъде приоритизиран и още тази седмица да се обединим какви са целевите дати за влизането в експлоатация", допълни Теодора Георгиева. Тя и подчерта, че ще се разчита на подкрепата на държавата, защото проектът е от стратегическа важност за страната и ще обезпечи три милиарда кубически метра природен газ, което е еквивалентно на потреблението на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    ГАЗ
    Време е да поискаме диверсификация на танкерния сащнически газ! Не може, не трябва и не е честно цяла Европа да зависи само от сащ! Настояваме за незабавна диверсификация на танкерния сащнически газ! По всяко едно време сащ може да врътне кранчето и да остави цяла Европа без газ! Няма значение дали това ще го стори дементният джо бидон или друг психопат на сащ! Освен това сащ е агресор и покрай газта оттам ще ни принудят моменталн ода приемем всичките техни празници, всички техни 99999999 пола, ще ни принудят да примем лгбт извращенията им и куп други античовешки и срещу природата тяхни "ценности"!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари