Иван Гешев: Държавата и МВР са в дълг на българските граждани

0
Остава усещането, че в някои райони държавата се е оттеглила
Остава усещането, че в някои райони държавата се е оттеглила Снимка: БГНЕС

"И най-слабата държава е по-силна от който и да е извършител (на престъпления - б.р)."

Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев при акция срещу лихвари в столичния кв. "Христо Ботев", пише News.bg

При акцията на ГДБОП са претърсени пет къщи и са арестувани петима.

Двама от тях са много млади, но са пълнолетни, уточни главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Има данни, че групата действа от 2015 г. Някои от арестуваните са в родствена връзка. Освен с лихварство, изнудване, и рекет са разпространявали и наркотици, допълни той.

Схемата, по която са работели, е следната - хора с нисък социален статус, които се нуждаят от пари. Участниците в схемата са отпускали пари на бедни свои събратя с високи лихви и ако последните не се издължат или се забавят, имало силови методи. 

"В тези райони става въпрос за суми, които се дават назаем при висока лихва на ден. Сумата нараства в края на месеца, получателите няма как да ги платят и хората стават като бели роби - задължени до гроб. Такава сума няма как да възстановиш", допълни той. 

Запитан колко хора са пострадали, той отговори, че ще се говори за вторични престъпления освен изнудване и рекет. Едва ли някой може да сметне хора, които са изгорели с имущество. Времената за свободно функциониране на такива групи, където се извършват престъпления против личността са отминали, каза Гешев. 

Статистически има 30% намаление на случаите с ало-измами, твърди зам.-главният прокурор. По думите му при подобни проверки прокуратурата ще разпредели и други структури и служби да направят проверка и да конфискуват облагите от престъпната дейност.

Той поиска ревизии на всички лица на извършители на престъпленията, при които има разлика между начина на живот и официални доходи. "Сигнализираме и ДНСК, която предприема съответните действия, която проверява строителните книжа на тези палати. Това е матрицата, по която ще се работи по тези дела", твърди зам.-главният прокурор.

Запитан дали има ли данни да се подготвя купуване на гласове, той отговори, че това са криминални авторитет и правят всичко, с което може да се изкарват пари.

По думите на Гешев този случай в столичния кв. "Христо Ботев" се включва в определението за битова престъпност. Един от приоритетите ни за противодействие на МВР е битка с битовата престъпност, каза той и припомни Сотиря, Русе, Велико Търново- групи, които извършват лихварска дейност и рекет.

За никого не е тайна, че в определени райони, където населението е с нисък социален статус има лица, които наричате криминални авторитети - тартори, цигански барони - това са хората, които вършат почти всичко и нарушават закона - от лихварство през насилствени действия, наркотици, купуване на гласове. Едва ли ще изненадам някого с това нещо, но това е факт, призна зам.-главният прокурор.

"Остава усещането, че в някои райони държавата се е оттеглила. Има база за работа както на прокуратурата, така и на МВР - в тези места, общности. Държавата и МВР са в дълг на българските граждани, който трябва да бъде платен", заяви той. 

По думите му и богатите, и бедните имат задължения. "С колегите от МВР е се постараем, ако е имало съмнения, че законът се прилага по различен начин, с работата си да покажем, че няма да правим разлика между тези 2 групи".

"Разграничителната линия е спазване на закона", каза Гешев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари