Иван Демерджиев: Най-много сигнали и разследвания за купен вот има за ГЕРБ и ДПС

1
Демерджиев: Тези избори бяха честни
Демерджиев: Тези избори бяха честни

Демерджиев: Тези избори бяха честни

Най-често сигналите и разследванията за купен вот касаят плащания, правени от ГЕРБ и ДПС. Това е огромният процент от случаите. Доста по-малко, 3 производства касаят БСП и едно досъдебно производство касае “Продължаваме промяната”.

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

“Комуникацията с прокуратурата е сложна. В много от случаите прокуратурата на места съдейства, но има и случаи, в които няма такова съдействие”, посочи вътрешният министър.

Той даде за пример със случай, при който е пристигнала информация за агитация и натиск в изборния ден отстрана на кмета на град Симитли, при което след извършените действия от разследващите полицаи, районният прокурор е постановил отказ.

Мотивите за отказа вътрешният министър определи като “странни”.

“От гледна точка на полицията е недопустимо баща на кандидат-депутат по този начин да оперира спрямо избирателна комисия, касаеща района, в който синът му участва в изборите”, подчерта силовият министър.

Тези избори бяха честни, категоричен е Демерджиев и посочи ниската избирателна активност в квартал Столипиново в Пловдив.

По думите на министъра превантивната дейност е дала резултат и по време на предизборната кампания не се е стигнало до мащабни прояви на покупко-продажба на гласове.

“Не че нямаше лица готови да продадат гласа си, но по-скоро се наблюдаваше, че малко хора се решиха да пристъпят към купуване на гласове. Вярвам, че успяхме да установим и уличим голяма част от тези хора, срещу които има и образувани досъдебни производства, отбеляза Демерджиев и допълни, че има 77 висящи досъдебни производства “със солидни доказателства”, по които МВР очаква прокуратурата да стигне до източника на парите.

“За разлика от друг път, те не бяха образувани с първото действие по разследване, а съвместно и с участието на прокуратурата и полицията”, допълни той.

От думите на министъра стана ясно още, че сигналите за нередности са по-малко спрямо последните избори, проведени през ноември 2021 година, но сравними с тези през юли 2021 година.

“Прокуратурата е йерархична структура. Ако главният прокурор има воля, той много бързо може да промени модела, начина на работа на цялата прокуратура. До момента не виждам такава воля, демонстрирана отстрана на господин Гешев, посочи Демерджиев.

Извън класическите схеми, вътрешният министър съобщи и за схеми с дърва и корпоративен натиск

“Най-интересният и иновативен, за пръв път прилаган подход беше предизборна екскурзия в сравнително големи мащаби до Турция, при което са превозвани безплатно граждани да пазаруват и съответно са връщани обратно”, отбеляза Демерджиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари