Ивайло Вълчев: Президентската република не е край на парламентаризма

0
Във всеки един момент кабинетът с вот на недоверие би могъл да бъде изпратен в оставка, уточни Вълчев
Във всеки един момент кабинетът с вот на недоверие би могъл да бъде изпратен в оставка, уточни Вълчев Снимка: ИТН

Във всеки един момент кабинетът с вот на недоверие би могъл да бъде изпратен в оставка, уточни Вълчев

"В една евентуална президентска република може бързо да се състави правителство, тъй като държавният глава веднага назначава премиер", обясни сценаристът на Слави Трифонов.

"За "Има такъв народ" единственият вариант да имаме държава, която да работи, е смяна на системата. Последният парламент доказа, че системата в момента се възпроизвежда по един и същи начин без да се роди нещо, което да функционира. Системата позволява дълги периоди на неразбирателство, което води до служебни правителства". Това заяви Ивайло Вълчев от "Има такъв народ", след като от партията внесоха уведомление в НС, че започват подписка за национален референдум за смяна на режима на управление.

По думите му промяната на формата ще доведе до промяна на съдържанието сама по себе си.

"В една евентуална президентска република президентът веднага назначава министър-председател от партията, която е спечелила парламентарните избори. Това води до бързо съставяне на правителство и парламентът започва да функционира. Не се губи време и не се влиза в безпринципни договорки", допълни Ивайло Вълчев.

Той изясни, че президентската република не е край на парламентаризма, защото Народното събрание запазва пълен контрол над правителството.

"Във всеки един момент кабинетът с вот на недоверие би могъл да бъде изпратен в оставка. Всичко това, което стои като страхове у хората, го има при всяка една система. Не виждам какви ще са деструктивните процеси при смяна на модела", каза още Ивайло Вълчев.

От днес започва подписка в големите градове на страната за провеждането на референдум. Референдум, който цели свикването на избори за Велико народно събрание, което от своя страна да се заеме с изменение на формата на държавното управление на България - от парламентарна република в президентска такава. Инициативата е на "Има такъв народ".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари