Ивайло Мирчев: Бойко Борисов заплашва, че може да отидем на избори по неговите правила

0
Преди две години Корнелия Нинова обясняваше, че е срещу смесеното гласуване, че хартиената бюлетина е недъг на гласуването
Преди две години Корнелия Нинова обясняваше, че е срещу смесеното гласуване, че хартиената бюлетина е недъг на гласуването Снимка: БТА

Преди две години Корнелия Нинова обясняваше, че е срещу смесеното гласуване, че хартиената бюлетина е недъг на гласуването, добави Мирчев

"Връщане към старите времена на изборни манипулации с брутално купуване на гласове, контролиран вот и десетки, дори стотици хиляди невалидни бюлетини." Така Ивайло Мирчев от “Демократична България” окачестви пред БТА приетите от правната комисия промени в Изборния кодекс след 18-часовото ѝ заседание по-рано тази седмица. Според него по този начин Бойко Борисов цели да покаже, че е готов да прати страната на пети поредни парламентарни, но отново по правилата на ГЕРБ. Събитията провокираха остра реакция както на гражданското общество, така и на ДБ и ПП, които организират съвместен протест пред Народното събрание днес (петък) от 18:30 часа.

Народният представител допълни, че 67-те страници с предложения за промени в настоящия Изборен кодекс са включвали плашещи безумия. Примери за това са видеонаблюдението в секциите, но без училищните камери да записват, превръщането на машините в скъпоструващи принтери, което практически ги обезсмисля, както и идеята на ГЕРБ държавата да купи операционните системи на машините, които всъщност принадлежат на Microsoft. Мирчев добави, че представителите на хартиената коалиция в правната комисия са отхвърлили предложението на ДБ за преброителни центрове без аргументи. Неучастието им в дебата по повечето предложения е целяло по-бързото им приемане от оформилото се мнозинство на статуквото.

“Правната комисия е сърцето на Народното събрание, а поведението на председателя ѝ Радомир Чолаков от ГЕРБ беше абсолютно безумие. Искам ГЕРБ и БСП със същата загриженост и апломб, с които говорят за инфлацията и доходите на хората, да покажат че са искрени, а не лицемерни. Нека направят 18-часово заседание на бюджетната комисия по тези проблеми”, призова Мирчев. Той припомни, че само преди две години Корнелия Нинова е определила хартиената бюлетина като недъг на гласуването и се е обявила против смесения вот, който подкрепя днес.

Среднощните промени в изборното законодателство изглежда са разгневили обществото и въпреки опита на Бойко Борисов да тушира напрежението, хиляди хора се очаква да протестират пред Народното събрание в петък от 18:30 часа. Ивайло Мирчев сподели, че много хора вече са изразили възмущение от случилото се, но място за отстъпление няма. “Терминал 2 не е изходът. Трябва да останем в България и да решим проблемите си, за да влезе страната в нов коловоз. Хората, които ще се включат в протеста тази вечер, няма да дойдат с автобуси, бели шапки и бели тениски, а със съзнанието, че има проблем, който трябва да решим”, завърши изложението си Мирчев.

Имаше хора, които искаха да купуват Microsoft на това заседание...ГЕРБ имаха предложение държавата да купи операционните системи на машините. Божанов каза на председателя: “Как да купим…”

67 страници предложения за промени в този ИК – имаше страшни безумия

Преди две години Корнелия Нинова обясняваше, че е срещу смесеното гласуване, че хартиената бюлетина е недъг на гласуването.

Представете си, че ще има видеонаблюдение без запис. Наистина ли мислите, че камерата в училището ще улови нарушения и някой ще ги види?

Предложението, прието от ГЕРБ, машината да бъде скъпоструващ принтер. В момента тя запазва инфо във флашка, която се дава на ЦИК. ГЕРБ предлага принтера да напечата самата бюлетина , да се сложи в урната и после представители на СИК да преброят бюлетината.

Снимаш с телефона в стаичката и после ми носиш да покажеш, как си гласувал. Над 120 000 невалидни бюлетини 2017.

Виждаш, че бюлетината е на твоя опонент, надраскваш я лекичко и тя е невалидна.

Няма аргумент да се променя начина, по който се работи с машинното гласуване в момента. На практика се връщаме към старите времена, както бяха изборите 2017 година.

Ние направихме една инициатива „Ти Броиш. Виждали сме разказите на хората в СИК. Чували сме неща, които много хора ще се отвратят, ако ги видят. Европейските общества нямат тоя проблем. Никой там няма да отиде да купува гласа и да се занимава с корпоративен вот.

Искат да купуват по брутален начин гласове. Хората са гневни. Бойко Борисов иска в момента да свали температурата, защото 15 000 души вече са се отбелязали за протеста довечера. Бойко Борисов ни казва: „Опичайте си акъла, защото в противен случай отиваме на избори. По моите правила. Това е старият ГЕРБ такъв, какъвто го познаваме.

Разликата – Мустафа Карадайъ може да докара 20 000 човека с автобуси. Те ще бъдат като на Росенец – докарани с 20 - 30 автобуса с бели тениски и бели шапки.. Хората пред Народното събрание довечера идват свободни, защото знаят, че има проблем. Те не идват, докарани с автобуси, с бели тениски и шапки. Писаха ни вчера колко са разочаровани...

Трябва да си стоим в страната, да си оправим проблемите, да влезем в нов коловоз.

Направихме 18 часа заседание благодарение на Радомир Чолаков, който не е на висотата на председател на комисия. Искам БСП и ГЕРБ със същия апломб, с който говорят за инфлация и доходи, да покажат. Нека направят 18-часово заседание на бюджетна комисия, за да покажат колко са загрижени за хората. Както направиха за хартиената бюлетина."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари