Италия спира всички самолетни полети от Бразилия

1
Никой, който е преминал дори транзитно през Бразилия, няма да бъде допускан на италианска територия
Никой, който е преминал дори транзитно през Бразилия, няма да бъде допускан на италианска територия Снимка: Emanuele Valeri/EPA/EFE

Италия спира всички самолетни полети от Бразилия като мярка срещу разпространението на новия щам на коронавируса, установен в южноамериканската страна.

Това обяви в събота италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца, предаде БНР.

"Никой, който е преминавал дори транзитно през Бразилия през последните два седмици, няма да бъде допускан на италианска територия", написа Сперанца във "Фейсбук". Хората, които вече са пристигнали в Италия от Бразилия, задължително ще бъдат подлагани на тест за наличие на вируса.

"За нашите учени е много важно да изследват новия вариант на коронавируса. Междувременно възприемаме много предпазлив подход", каза италианският здравен министър.

През последните 24 часа в Италия са починали нови 475 души, заразени с COVID-19 (при 477 предния ден). Дневният брой на новозаразените е 16 310, което е повече спрямо 16 146 в петък, сочат данните на местното министерство на здравеопазването.

От началото на епидемията в страната вече има 81 800 смъртни случая, свързани с коронавируса, като Италия е на второ място по този показател в Европа и на шесто в света. Регистрирани са общо около 2 369 000 заразени с коронавируса на Апенините.

Испания засега изключва нов локдаун в борбата срещу третата вълна на COVID-19, но правителството би могло да даде възможност на регионите да налагат комендантски час. Това съобщи испанският министър на здравеопазването Салвадор Иля, цитиран от Франс прес.

"Не планираме в момента никакво затваряне по домовете", заяви Иля на пресконференция в Мадрид. Пет региона поискаха тази седмица от правителството да въведе стриктна карантина след бума на случаите на заразени с вируса в Испания, последвал коледните и новогодишните празници.

След като миналата седмица Испания премина символичната граница от 2 милиона потвърдени случая на COVID-19, вчера тя отчете рекорден брой - 40 197 новозаразени за 24 часа. "Ситуацията е много обезпокоителна, но ние вече имаме опит и знаем как да пречупим тази крива на заразените", коментира обаче Иля.

Великобритания пък регистрира най-малкия брой новозаразени с коронавирус за едно денонощие от началото на годината, предаде БНР. Правителството съобщи за повече от 41 000 нови заразени за изминалите 24 часа срещу над 55 000 през предходното денонощие.

Това е най-ниският брой от 27 декември, когато не са били направени много тестове заради празничния период. За сметка на това обаче са починали още 1295 човека с положителен тест за коронавирус. Това е третата най-висока смъртност за едно денонощие от началото на епидемията в Обединеното кралство.

Общият брой на случаите на коронавирус в страната надхвърли 3,35 млн. Великобритания е на пето място в света по този показател след САЩ, Индия, Бразилия и Русия. Смъртните случаи, свързани с коронавируса, са 88 590. Великобритания е с най-много починали в Европа и на пето място в света след САЩ, Бразилия, Индия и Мексико.

По-рано правителството на Борис Джонсън обяви, че от понеделник се спира действието на т. нар. коридори за пътуване. Това беше списък от държави, от които можеше да се пътува до Острова без отрицателен тест за коронавирус.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари