Видял си нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Dunavmost.com заедно с кратък текст - лесно е!

Стани репортер - тук може да ни изпратите ваша снимка или видео материал Изпрати репортаж

Искам да изкажа своето разочарование от Вас!

15
Българино! Не може да пренебрегваш мерките и когато те затворят да ревеш повече от пеленаче! Не може!
Българино! Не може да пренебрегваш мерките и когато те затворят да ревеш повече от пеленаче! Не може! Снимка: БГНЕС / архив

Искам да изкажа своето разочарование от Вас. Искам да помоля от РЗИ да прочетат долните редове и да започнат да си вършат работата още по-стриктно.

Ще Ви запозная с няколко случки от ежедневието ми.

Няма да ги подреждам по хронологичен ред.

1. Опашките в големите вериги хипермаркети, които предлагат хранителни стоки.

Обикалям в коридорите на магазина с една количка и пазарувам спокойно. Разминавам се с един човек, чиято маска е сложена само на устата. Заглеждам го и продължавам. Срещам втори такъв, отново подминавам. Срещам трети и не издържам: "Господине, поставете си маската на носа, моля!". а той ми отговаря: "Къв си ти, че ще ми казваш кое как да нося бе? Нали ми е на устата?". Срещам четвърти такъв, но с еднократна маска, която носи със сигурност от 2020 година: "Господине, моля да си поставите маската и на носа!", "Пречи ми да дишам нормално.", "Нормално е да Ви пречи да дишате нормално. Това е маска за еднократна употреба, която е изцапана и раздърпана. Мръсна е и я носите поне от няколко месеца.", "Ти какъв си, че ми държиш сметка?", Аз: "Гражданин, който иска тази пандемия вече да приключи", Той: "И аз искам!". Аз: "Ами не си личи това, след като носите стара замърсена маска, която дори не е поставена правилно"... И той замина... Тук е мястото да отбележа, че всеки ден съм с нова маска и съм сигурен, че по-малко от 1% от хората го правят, а едва ли има такива, които след свалянето я изхрълят на момента.

Приближавам касовата лента. Заставам си стриктно на червената точка и търпеливо изчаквам. След минута се премествам на следващата и поставям 6 закупени неща на лентата. Зад мен видимо млад мъж се тика с пълната кошница. Аз: "Може ли да не се тикате в мен и да спазвате дистанция?", Той: "Абе 18ч е. Я гледай колко народ има назад. Бутай напред да става по-бързо..." и се изкашля на 50 см зад мен, като маската му също не закриваше носа. Аз: "И си мислите, че ще стане по-бързо като се тикате един в друг?". Той: "Няма какво да ти се обяснявам. Ако искаш навън да се разберем като мъже!"... Туш! Просто онемявам и не знам как да продължа. 

Дойде моя ред да бъда обслужен. Платих и напускам касовата зона. Запътвайки се към изхода, минавам покрай обект на верига за бързо хранене. Опашка от над 15 души, като разликата между първия и последния е не-повече от 5 метра... За маските няма да казвам, че на 4 човека бяха поставени както трябва. Попитах защо се тикат един в друг и мислят ли, че това е правилно? Също им казах, че дистанцията от 1.5м важи за тях. Видях 10 ококорени очи и 2ма, които явно не разбираха български. 

Българино! Не може да пренебрегваш мерките и когато те затворят да ревеш повече от пеленаче! Не може!

2. Разхождам се по центъра за избиране на мартеници. Имаше над 30 тараби и само 4 продавачки носеха маски. Хората се тикаха един в друг без маски и без да им пука! Ама без!!! 

3. Купувам си от павилионче сладка царевица през един хубав слънчев ден. Имаше около 10 човека на опашка. Нито един с маска, нито един!!! 

4. Правя си експеримент да мина през 3-4 квартала и да вляза в малки магазинчета. Влизам аз да си купя цигари в малък обект в Родина. Продавачката си говори в клиент, който държеше покупки и касова бележка. Определено е клиент. Без маски и двамата и спокойно си лафят, казано на жаргон. Аз: "Добър ден. Може ли е една кутия цигари (като точнявам какви точно и макрата)? Тя: "Заповядайте, 5.30 лв." Аз: "Точно са. Може ли да попитам защо не сте с маски и Вие, и Вашия клиент?", Тя: "Ние се знаем. Нито аз съм болна, нито той". Аз: "А смятате ли, че е редно това, при условие че сте в търговски обект, единия е клиент, а другия продавач? Знаете ли, че има хора, които не проявят симптоми, а само разпространяват вируса?. Тя: "Това е глупост. Не вярвам аз на тия неща. Хубав ден." и така дискретно ме помоли да напусна, след като съм приключил с покупката.

5. Минавам покрай Халите. Едни хорица наслагали по земята какви ли не неща за продан. Народ покрай тях, тикат се, гледат, някои купуват. Нито един с маска и всички рамо в рамо.

Сигурен съм, че всички тези неща се случват не само в Русе, но и във всички други населени места.

Истината е една: Българинът със своето безотговорно отношение сам си докарва ограниченията. Запомнете го това нещо! Ако искате да се оправим, не се правете на интересни.

Това се получава като изборите: Аз няма да гласувам и после "Що пак тях избраха". Ами така е. Всяко неспазване на мерки води до разпространение на заразите. 

Автор: Георги Георгиев
(Автор: Георги Георгиев - Dunavmost.com не носи отговорност за авторството на изпратените материали.
Материалите от секцията "Русенски репортери" се публикуват без редакционна намеса от екипа на Dunavmost.com)

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари