Сергей Лавров: Русия ще реши как и по какъв начин да си гарантира сигурността

2
Според него, НАТО прави точно това, в което обвинява Русия, увеличавайки силите близо до руските граници
Според него, НАТО прави точно това, в което обвинява Русия, увеличавайки силите близо до руските граници Снимка: БГНЕС / Архив

Руският външен министър разкритикува и ЕС за намеса в съседни на Русия страни

"НАТО заема арогантна и провокативна позиция с политиката си на отворени врати, която подтиква неутрални държави да се присъединяват към алианса". Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров по време на съвместната пресконференция с италианския външен министър Луиджи Ди Майо, предаде NOVA

Това е арогантна позиция и в същото време е провокативна, защото е предназначена да насърчи неутралните държави да почукат на същата тази отворена врата“, каза той.

Според Лавров, алиансът по-рано е отхвърлил опитите на Русия за подписване на споразумение относно принципа на неделимост на сигурността, отказвайки след дълги опити от страна на Москва да води каквито и да било преговори по този въпрос.

„От НАТО заявиха, че това е изключено, тъй като юридически гаранции за сигурността могат да бъдат да бъдат предоставяни единствено в рамките на НАТО и на никого другиго“, допълни той.

Според него, НАТО прави точно това, в което обвинява Русия, увеличавайки силите близо до руските граници.

Лавров упрекна и Европейския съюз, който „смята, че е възможно да създава сфери на влияние и да се намесва с антируски стремежи в работите на съседните на Русия държави“.

"Западът се опитва да преобърне установения ред за изпълнение на Минските споразумения в полза на Украйна", подчерта още външният министър.

Лавров коментира още, че преговорите между Русия и Запада по въпросите на сигурността ще продължат по всички аспекти, предложени от Москва,. Според него проблемите със сигурността в Европа не могат да бъдат разрешени, без да има напредък по ключовите опасения на Русия.

"Западните партньори едва ли някога ще се покаят за клеветите и информационния тероризъм в ситуацията около Украйна, но те трябва да бъдат извадени на бял свят", заяви руският външен министър.

Русия се надява, че разпалването на истерия от страна на Запада около Украйна няма да се превърне в извинение, за да се измъкне от преговорите по гаранциите за сигурност.

"Съединените щати, Германия и Франция все още не оказват сериозно влияние върху политиката на Украйна, но скоро може да разберат, че линията на поведение на Украйна води до задънена", подчерта руският външен министър.

В отговор на въпроса дали ескалацията около Украйна ще приключи на 20 февруари след края на руско-беларуските учения, Лавров заяви, че това не зависи от Русия, тъй като не Москва ескалира напрежението. Той подчерта, че Русия ще реши сама как и с какви средства ще си гарантира сигурността.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    АAh
    С какво волско търпение и мъдрост трябва да разполагаш, за да ги изтърпиш тия западняци и американци, че и да им обясняваш. Друг, ако беше, щеше да ги е "окъпал' алчните нахалници. Руската славянска душа е велика !
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари